Порука из Митровице: Срби нека не изађу, а Руси нека дођу

27-09-2013 12:05:37 | | Глас Русије, фото: (с) Тимур Блохин, Глас Русије/ vostok.rs |


Прекјуче је у Косовској Митровици у организацији Привремене скупштине АП Косово и Метохија одржан протестни скуп против одржавања избора које је за 3. новембар заказала "председница" самопроглашеног Косова Атифете Јахјага. Осовне поруке које су се на њему могле чути су гласиле – даћемо 0% гласова Хашиму Тачију јер ћемо 100% бојкотовати изборе, а чуо се и позив Путину и Русији да на Косово пошаљу војни контигент, што је било пропраћено клицањем Србији.

Наиме, на протеклом митингу Срби су још једном поновили свој добро познати став да би евентуалним изласком на изборе били дефинитивно увучени у уставно-правни поредак такозваног Косова, а током скупа је упозорено да ће после избора у Београду бити донет закон по коме ће престати финансирање тамошњих републичких и локалних органа из буџета Србије, због чега ће око 10.000 људи запослених у институцијама државе Србије остати без посла, односно да ће Србија једноставно да се повуче са подручја Космета.

Осим тога, на митингу се нису чуле само поруке упућене србској власти, које су махом биле пропраћене негодовањем, већ је са говорнице био упућен и позив руском председнику да слањем војног контигента утиче на безбедносну ситуацију у покрајини. Напослетку, протестни скуп је завршен позивом на бојкот избора уз објашњење да Срби једино желе да остану део државе Србије, а због тога је по њима најбоље да 3. новембра остану код својих кућа или да тог дана посете цркве и манастире.

Наравно, поставља се питање шта је заиста у најбољем интересу Срба са Косова и Метохије - да изађу на изборе, како им то саветује власт у Београду, или да их бојкотују ради очигледне чињенице да би у том случају изашли из уставно-правног поретка државе Србије и добровољно се прикључили државоликим структурама Тачија и Јахјаге?

Зато, да би се решила та дилема можда је најбоље погледати данашње новине. Како је изјавио премијер Дачић у интервјуу за најновији број београдског дневног листа Вечерње новости, излазак на изборе је по њему неопходан ради тога што су, како је рекао, локални избори на Космету - прилика да Срби добију власт у општинама у којима су већина, а која би имала међународну верификацију, сугеришући тиме да ваљда у међународним размерама само власт у систему независног Косова има потребну верификацију.

А на питање – Да ли је прихватљиво да у преговарачки оквир са Европском унијом буде унето да се са Приштином потпише споразум о добросуседским односима?, Дачић је избегао јасан и недвосмислен одговор, већ је само изразио жаљење над чињеницом што се Србија нимало не пита о томе како ће изгледати преговарачки оквир са Европском унијом, чиме је само још више продубио сумње да ће Србија пре или касније у процесу приближавања ЕУ да потпише са Косовом и тај фамозни споразум о добросуседским односима, као да се ради о две независне државе.

Када се све то узме у обзир, онда је прилично тешко разуверити Србе са Космета, који су на митингу у Косовској Митровици позвали на бојкот избора, да нису у праву, те да изласком на изборе неће бити увучени у уставно-правни поредак самопроглашеног Косова. Заправо, како се чини, нико и не покушава да их озбиљно и аргументовано увери у то.

Ратко Паић,