Руска црноморска флота: слава још од времена првог брода

29-09-2013 12:25:58 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Пре 230 година, тачније 1783, из херсонског бродоградилишта је у воду спуштен првенац Црноморске флоте Русије - једрењак „Слава Екатерини“. Потом је на паради у част доласка на Крим, Екатерину II поздравило свих 66 његових топова.

Брод је поставио у јуну 1779. године командант Херонске тврђаве генерал Иван Ханибал- син „арапа Петра Великог“, чувеног по делу Пушкина. Домовина Ханибала је била Африка. А великом поети херонски генерал је био ујак. Брод су правили мајстори као уметничко дело. Он је имао и равна, али и за то време нова коса једра. Омиљени стил тог времена - барок, био је присутан и у свим детаљима. Први командант „Славе Екатерине“ је био капетан 1-ог ранга црногорски гроф Марко Војнивич. 66 топова на броду показало се добро, као и сам брод, каже секретар Централног војно-морског музеја Сергеј Климовски:

- После овог брода из херонског и николајевског бродоградилишта - ово је друго велико бродоградилиште Црног мора - било је произведено још бродова, фрегата и других пловних средстава.

У то време у Русији су се градили бродови са 100 и 120 топова. Али лаки и брзи бродови са свега 66 топова, коришћени су на Црном мору уз посебно уважавање морнара. Своје најбоље стране су показали у Руско-турском рату, који је почео 1778. године. Под командовањем славног адмирала Фјодора Ушакова, бродови овог ранга су освојили не мало победа, говори мајстор за израду макета старих бродова Всеволод Гладилин:

- Успех тактике Ушакова био је у маневрима и усредсређености ватре артиљерије на предводнички брод непријатељске флоте. Задатак је био да се потопи предводник, како би се читав строј распао. То искуство, ту тактику је потом користио и велики енглески адмирал Нелсон. А за маневар су били неопходни не тако тешки бродови, као они са 100 топова. Тим пре што су се борбе водиле не само у акваторији Црног мора, већ и Медитерана. Тамо је велики архипелаг грчких острва. Велики бродови су погоднији за океанске битке.

Век дрвених бојних бродова није био дуг. Ускоро после окончања руско-турског рата „ Славу Екатерине“ су демонтирали. Али бродови који су отворили епоху бродоградње за Црноморску флоту остали у сећању поколења. У Херсону је чак подигнут и споменик.

Михаил Аристов,