Зашто је потребан Грађански форум Русија-ЕУ?

07-10-2013 04:20:53 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Односи Русије и ЕУ не треба да буду само ствар политичара и дипломата, већ и грађанских активиста. У то су уверни учесници Грађанског форума Русија-ЕУ, чија ће заједничка скупштина протећи у Хагу. Чланови скоро сто невладиних организација са обе стране сматрају: директна сарадња друштава помоћи ће да се изгради простор Велике Вропе, да се утиче на скорије потписивање новог Споразума о партнерству и сарадњи између Русије и ЕУ.

Грађански форум је сасвим млада међународна организација, основана у Прагу 2011. године. Њен назив изазива у памћењу Плишану револуцију у Чехословачкој, када је истоимени опозициони покрет на челу са Вацлавом Хавелом довео до демонтаже комунистичког режима у земљи. А нема ли руско-европски Грађански форум неке револуционарне задатке? Ово питање пред путовње у Хаг смо поставили члану чешке друштвене организације Агора Централ Јуроп Франтишеку Гавлину.

Ако сматрамо револуцијом жељу да ишчупамо омладину из стега социјалне апатије и да је одвојимо од гаџета, онда смо ми револуционари, приметио је он...

- Наша радна група Социјалне и проблеми и цивилно учешће, направљена у оквиру форума, усмерена је на заједнички са Русима пројекат сарадње о цивилном васпитању омладине. На претходној заједничкој скупштини у Санкт-Петербургу договорили смо идеју. Јер слично искуство успешно смо примењивали у Грузији, Молдавији, у Босни и Херцеговини. Желели бисмо да га пренесемо и у Русију према којој нисмо равнодушни. О чему се ради? Данас стасава генерација која се не занима за живот друштва. Омладина не зна основне појмове државног уређења, не жели да учествује у локалној самоуправи, не излази на изборе. Она све поверава политичарима, које затим беспоштедно грди. То се види и у Европи и у Русији.

Како да се преломи ситуација?

- Желимо да научимо младе људе да раде са информацијама, да умеју да их бирају, да воде јавне дискусије, између осталог предизборне. Грађанска активност треба да се учи од школске клупе и затим на факултетима.

Али чешка омладина је и тако увек била суперактивна. Студенти су иницијатори највећих, историјских промена у вашој земљи...

- Да, они постају активни у тренутку кризе. Али у обичном, свакодневном животу, ништа не желе да имају са институцијама власти, било да је то на локалном или централном нивоу. Омладина не ступа у политичке странке, које су зато толико малобројне, да понекад није јасно кога представљају. Ево сада тече кампања за превремене изборе у парламент. Тако само Партија зелених има младе чланове.

Али вратимо се Грађанском форуму Русија-ЕУ. Ко су овде ваши руски партнери?

- Ми управо тражимо таквог партнера, а уједно и средства за реализацију нашег пројекта. Колеге Агоре у Русији су оне организације које се баве питањима грађанског васпитања омладине. У оквиру радне групе има их доста: краснојарска регионална организација Интера, Институт за грађанску активност у Перму и друге. Како бисмо лакше комуницирали, ја сам, на пример, кренуо на течај руског. Још радећи у Грузији и Молдавији схватио сам да је руски језик међународне комуникације на постсовјетском простору.

Гајане Ханова,


КАТЕГОРИЈЕ