Специјални представник Арапске лиге: Детаљи извоза хемијског оружја из Сирије треба да се чувају у тајности

08-10-2013 05:17:45 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Међународни инспектори претичући утврђене рокове, приступили су уништавању хемијског оружја у Сирији. За сада се ради о малим партијама, пошто основни обими треба да буду ликвидирани у првој половини 2014. године. Ипак, историјски по свом значају процес уништавања хемијског оружја је започео.

О томе какве последице то има по регион и о томе какве тешкоће се појављују у раду инспектора у ексклузивном интервјуу за Глас Русије говорио је један од оних људи који се обично држе у сенци и не воле да разговарају са медијима. То је специјални представник Арапске лиге за разоружање и регионалну безбедност, један од водећих арапских експерата за хемијско оружје Ваиљ Асад.

Са специјалним представником Арапске лиге разговарала је Јелена Супоњина.

Мада су међународни инспектори и почели да раде у Сирији претичући график, рокови су у целини врло сажети, а ситуација је тамо сложена. По Вама, да ли је реално уништити сиријско хемијско оружје у утврђеним временским оквирима?

- Ситуација у Сирији је заиста врло промењива. Ипак уз спој одређених фактора хемијско оружје у Сирији може да се уништи у утврђеном року. Мада то ће бити врло тешко да се учини. Много зависи од тога да ли ће поћи за руком прекид ватре. Требало би да инспектори имају могућност добро да испуне свој задатак, између осталог да могу без препрека да стингу до објеката и да сакупе хемијско оружје.

Према договору већ до 1. новембра у Сирији треба да буду уништени сви капацитети производње хемијског оружја. А то је такође могуће?

- То је у сваком случају врло тешко. Али акциони план није света књига, није Коран, на крају крајева, овде су могућа одступања од текста. И ако група инспектора сматра да је могуће и пружи одговарајућа објашњења, може да се узме у обзир неопходност извесног одступања од утврђених рокова.

Најважније је да је уништаање хемијског оружја у Сирији започело. А како би ова процедура била успешна, треба тражити прекид ватре у оним местима где се одржавају инспекције. И још врло важан моменат – најбоље је хемијско оружје не превозити, већ уништавати на лицу места. Транспорт хемијског оружја носи велики ризик и за екологију и за здравље и безбедност људи.


Ипак, до данас се разматра питање о томе да део хемијског оружја буде извезен из Сирије ради уништавања већ ван граница ове државе. Како се према томе односите?

- Теоријски треба уништити ово оружје не само у самој Сирији, већ непосредно на том објекту где је пронађено. Тако се радило, на пример, у САД и Русији, где су последњих година биле уништене велике резерве хемијског оружја.

Уз то перспектива одвожења хемијског оружја ван границе Сирије изазива питања са правне тачке гледишта. Између осталог прва тачка Конвенције о забрани хемијског оружја говори о недопустивости његове предаје било коме.

- Да, мени је познато да је за Сирију сада у том погледу направљен изузетак. Али многи стручњаци за хемијско оружје имају велике сумње поводом сврсисходности таквог корака. Најважнији задатак данас је да се учини тако да процедура уништавања хемијског оружја у Сирији протекне што је могуће безбедније и да не буде нанета никаква штета ни екологији, ни људима. Реч је о безбедности региона Блиског Истока деценијама унапред.

Важно питање такође је безбедност инспектора у Сирији. Јер сада нико не може да гарантује да на том месту где они раде неће бити бојевих дејстава. Процедура уништавања хемијског оружја у Сирији врло је сложена, при томе не само са научно-технолошке тачке гледишта, већ и из политичких разлога.

Да ли Сиријци имају своју опрему за уништавање хемијског оружја?

- Могућности Сирије у тој области су ограничене. Уз то кратки рокови операције постављају још веће захтеве према технологијама. У Сирији сада треба користити најсавременију опрему за уништавање хемијског оружја. Тако да међународни инспектори довозе са собом и опрему. Читава ова процедура још је и врло скупа.

Ако део хемијског оружја буде ипак извезен из Сирије у циљу даљег уништавања ван граница зараћене земље, онда куда и преко територија којих држава.

- Према мом дубоком уверењу, ако се потреба за тим ипак појави, она ни у ком случају не треба да буде позната широкој јавности из разлога безбедности. У Сирији се воде борбе. Ни у ком случају не треба унапред објављивати преко којих земаља и на који начин ће се извозити хемијско оружје из Сирије. Ови детаљи треба да се чувају у тајности. Они треба да се разматрају само међу инсепкторима и владама држава укључених у процес.

Преседник Сирије Башар Асад у једном од недавних интервјуа рекао је да је за уништавање хемијског оружја у Сирији потребна сума од милијарду долара. Многи сматрају да је то претерана сума. Какви су ваши подаци?

- Обим резерви хемијског оружја у Сирији процењује се отприлике на хиљаду тона, у крајњој линији ми експерти полазимо управо од тога. Зато сума од милијарду долара делује претерано. За уништавање хемијског оружја у Сирији треба много мање пара од милијарде долара, ипак то неће бити мала сума. Али не ради се само о новуцу, већ и о питањима безбедости.

Какав став по питању хемијског оружја у Сирији заузима Арапска лига?

- Лига поздавља овај процес. Ми се залажемо за то да у региону уопште не буде оружја за масовно уништење, при томе било ког – нуклеарног, хемијског и биолошког. То се тиче како свих арапских дражва, тако и Израела и Ирана. Надамо се да ће хемијско разоружање Сирије бити део широког плана за спас читавог Блиског Истока од оружја за масовно уништење. То је врло опасно – остављати оружје за масовно уништење у нашем региону.

Таква ситуација, да подсетимо, настала је за време усвајања резолуције СБ УН бр. 687 о Ираку 1991. године. У њој се говорило о уништавању резерви оружја за масовно уништење у Ираку, о одговарајућим инспекцијама, али такође је било речи и о томе да то постане део општег процеса за ликвидацију таквог оружја на читавом Блиском Истоку. У погледу Ирака ова резолуција је била испуњена потпуно, а ова тачка је остала једина неиспуњена.

Које државе овде изазивају највећу забринутост?

- Нуклеарно оружје поседује Израел. Према разним подацима, тамо има од 60 до 200 нуклеарних бојевих глава. Израелско нуклеарно оружје је претња читавом региону Блиског Истока. А разорна сила нуклеарног оружја је много већа него хемијског.

Или да узмемо исто то хемијско оружје – осим Сирије, оно постоји у још неколико арапских земаља, а такође у Израелу. Како би се прецизирало где постоји и колико, треба спровести инспекције, а ради тога је потребно да све земље региона постану чланови Конвенције за забрану хемијског оружја.

Неки сматрају да од хемијског разоружања у Сирији највише добија Израел јер за Сирију је то било оружје одвраћања у случају конфликта са Израелом?

- Хемијско оружје, као и друго оружје масовног уништавања, не може да се сматра оружјем одвраћања. Можда Израел сматра да је на добитку од тога. Али у ствари коришћење хемијског оружја у међудржавним конфликтима данас није могуће. Свака држава која се усуди да искористи такво оружје одмах ће бити кажњена од стране међународне заједнице. Сматрало се да оно може да се користи ако се појави опасност по постојање саме државе. Али у ствари то ће бити крај оне владе која употреби такво оружје. Оружје за масовно уништавање нема за земље региона стратешку важност, узимајући у обзир коју еколошку и физичку штету може да нанесе свом власнику.

Господине Асад, шта бисте ви посаветовали сада међународним инспектирима који раде у Сирији?

- У Сирији сада раде озбиљни професионалци, који добро знају свој посао. Једино што бих посаветовао је да не подлежу политичком притиску. Такав притисак се на инспекторе врши. И овде је важно не подлећи и поштовати неутралност, радити свој посао. У Сирији је већ погинуло много људи, а најважније је да у процесу уништавања хемијског оружја ова трагична ситуација не буде погоршана.

Јелена Супоњина,


КАТЕГОРИЈЕ