Руско небо ће појефтинити

12-10-2013 11:46:51 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Буџетски летови по Русији од маја 2014. године постаће реалност. Авиопревозник Аерофлот регистровао је сопствену буџетску кћеринску компанију лоукостер Добролет и већ је добио довзолу за летове. Како обећава генерални директор Аерофлота Виталиј Савељев, минимално смањење цена на обичне карте појавом компаније изнеће до 40%.

Туризам унутар Русије за многе грађане често није јефтина ствар. Много је повољније кренути на одмор у суседну Турску или Египат, него у Краснодарску покрајину. За све је крив скуп лет. Овај проблем намерава да реши Добролет. Један од главних задатака лоукостера је да учини превоз унутар земље јефтинијим, него код традиционалних превозника. Добролет планира такође да направи озбиљну конкурецију и железничком саобраћају. По мишљењу главног уредника часописа Авиотранспортни преглед Алексеја Синицког, овај задатак савим је реалан за компанију Добролет, али тешко да ће она бити конкуретна у поређењу са сличним западним превозницима.

- У скорије време комапнија неће никако конкурисати са западним превозницима зато што су то унутрашње линије на којима код нас западне авиокомпаније не раде и никада неће радити. Зато питање конкуренције није актуално. Ми можемо да поредимо не по конкуренцији, већ, рецимо, по ефикасности рада. Ту ми се чини да ће она бити на нивоу, али у директну конкурецнију оне скоро неће ступити.

Са овим мишљењем никако се не слаже директор Аерофлота. Виталиј Савељев јеуверен да ће нова компанија бити у стању да конкурише између осталог азијским превозницима. Лоукостер ће личити на европску компанију Ryanair. То је највећи превозник у Европи, она не даје мира свим европским компанијама, закључио је директор Аерофлота.

- У плановима руководства Добролета у наредним годинама, осим унутрашњих летова по земљи, јесте освајање страног ваздушног простора. 2016. године лоукостер треба да започне летове за Кијев, Јереван и Истамбул. У Русији ће нова авиокомпанија почети да ради по прелиминарним подацима од пролећа 2014. године. Прве године рада летови ће се обављати из Москве у Санкт-Петербург, Краснодар, Јекатеринбург, Самару, Махачкалу, Уфу, Каљининград и Нови Уренгој. Још годину дана касније Добролет ће проширити географију летова до 19 праваца, у трећој години до 26.

Смањење цене карте ће бити остварено на рачун поједностављеног система опреме авиона. То се тиче седишта без могућности спуштања, као и одсуства система забаве у салону и бизнис-класе. Чишћење салона ће се вршити једном дневно. За додатни новац може да се купи карта са комфорним местом, тачније већим простором за ноге, може да се наручи приоритетни излаз, место за пртљаг и храна. Бесплатно могу да се превозе осим ручног пртљака само дечија колица. Све то су стандардна правила европских буџетских компанија. Путници Добролета ће летети највероватније Боингом 737 или Аеробусом А320. Одлука о аеродрому и резервисању карата за сада није донета, али највероватније је да ће се радити о аеродрому Домодедово.

Чињеница да је руском транспортном систему потребна таква авиокомапнија ни за кога није тајна. На пример, у Европи удео лоукостера на тржишту авионског превоза износи 30-35%. Да ли Русија може брзо да се приближи тим показатељима, размишља уредник информационог портала Авиа.ру Роман Гусаров.

- Сада је тешко претпоставити који удео ће заузети ова авиокомпанија на тржишту. Мислим да ће она почети минимумом и да ће увећавати превоз. На показатељ, на пример, од милион путника годишње претходни лоукостери су избили прилично брзо. Мислим да ће овој авиокомпанији поћи за руком да постигне отприлике исти темпо развоја. А надаље ако овај модел буде успешан и ефикасан, она може да превози и десетине милиона. Видимо да у Европи лоукостери превозе огроман број путника.

Љубов Курјанова,