Руски туристи масовно долазе у Србију, а са њима и милиони рубаља

12-10-2013 10:56:24 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Klearchos Kapoutsis/cc-by/ |


У време када се у Србији скоро искључиво говори о томе како смањити трошење новца из празне државне касе, а истовремено нико не нуди спасоносно решење како повећати приходе, охрабрујуће звуче вести из области туризма. Наиме, већ сада је познато да су руски туристи масовно резервисали смештај у највећим туристичким центрима у Србији, што значи да ће милиони руских рубаља да попуне србски државни буџет.

Ради се о томе да је пре неколико дана објављен званични податак да су туристи из Руске Федерације већ унапред резервисали највећи број места на Копаонику, који је иначе по актуелним подацима најпосећеније туристичко место у Србији, с обзиром да је прошле године тамо остварено близу 200.000 ноћења. Иза Копаоника по броју ноћења следе Златибор и Врњачка Бања, а такође и у њима се традиционално одмара велики број руских туриста.

Дакле, погледајмо о којим конкретним бројкама се ради. Хотелијери на Копаонику су изјавили да ове зимске сезоне очекују повећање гостију јер имају чак око 60% више раних резервација смештаја него прошле године, а убедљиву већину од тих резервација чине управо Руси.

Међутим, да руски туристи нису заинтересовани само за Копаоник, већ и за цели низ других атрактивних места у Србији, говори податак од пре неколико месеци, да су Пролом Бању такорећи заузели руски студенти, а слична је ситуација и у Врњачкој Бањи и на Златибору, где је на пример, подсећања ради, руска компанија „Калман“ овог лета за обичну ливаду на којој планира изградњу хотела - платила више од милион евра.

Иначе, како кажу руски туроператери, само у прошлој 2012. години се број туриста из Руске Федерације повећао за 25%, а већ четири године заредом се континуирано бележи стални пораст њиховог броја, што према подацима руске агенције ПАТА њус, Србију чини све популарнијом дестинацијом на тамошњем туристичком тржишту.

А према недавним подацима из Републичког завода за статистику, у првој половини ове године Србију је посетило око 30% више руских туриста него прошле године, док је истовремено забележен пад броја гостију из других земаља у окружењу.

На крају, ако би требало донети закључак шта то Србију чини толико привлачном за госте из Русије, онда нам досадашње искуство говори да их највише интересују – зимски и здравствени туризам, као и посете србским црквама и манастирима.

Дакле, ако је судити по јучерашњој вести која је објављена у београдским новинама, а која гласи да су Руси већ знатно унапред резервисали скоро све аранжмане у највећем србском туристичком центру Копаонику, чија зимска сезона званично почиње 5. децембра, онда је јасно да ће се у џепове домаћих хотелијера, али и у србски државни буџет ускоро слити милиони руских рубаља. А када се узме у обзир празнина државне касе, у којој одјекује сваки убачени новчић, онда се логично увиђа значај туризма за опоравак читаве посустале српске привреде.

Ратко Паић,