Република Србска - пријатна дестинација за руске туристе

27-10-2013 12:22:11 | | Глас Русије/ vostok.rs |


По подацима Републичког завода за статистику Републике Српске и Туристичке организације Републике Српске, посете руских туриста у текућој, као и у прошлој години су премашиле 100%-тно увећање.

У 2011. години је забележено 4599 ноћења руских гостију, док се тај број удвостручио у 2012. години и износио је 9328 ноћења. У 2013. години по подацима до текућег месеца, руски туристи су имали највише ноћења у укупном уделу страних туриста не рачунајући државе из окружења (Србија, Црна Гора, Хрватска, Словенија).

Овим поводом и о перспективи туризма у Републици Србској смо разговарали са представницом Туристичке организације Републике Српске, Аном Лакић:

- Туристичка организација као јавна установа за развој, унапређење и промоцију туризма Републике Српске, туристичких дестинација је између осталог препознала и руско тржиште као једно од веома занимљивих за промоцију наших дестинација. У задњих неколико година бележи се велики пораст руских туриста у Републици Србској. Бележи се чак 100%-тно повећање. Ради се још увек о релативно скроминм бројкама, али је то повећање из године у годину, тако да смо све занимљивији руском тржишту.

Које су најпривлачније дестинације у Републици Србској?

- Тренутно дестинације које гравитирају су оне које гравитирају према црногорском приморју пошто се велики број туриста из Русије налази у Црној Гори, тако да дестинације Херцеговине, између осталог и Требиње бележи велики пораст посета руских туриста којима је веома интересантан обилазак манастира Херцеговине, такође и винарија, те и остали историјско-културни мотиви Херцеговине.

Постоје ли евентуално неке препреке у смислу доласка руских туриста у Републику Српску, а знамо да је недавно ступио на снагу безвизни режим са Русокм Федерацијом?

- Тако је. До сада је за улазак руских држављана у земљу био потребан ваучер, односно да имају резервацију у неком од угоститељских објеката. Већ од сада то иде много лакше зато што тај боравак више неће бити ограничен, него то сада могу бити и вишедневне посете и то је можда најинтересантније пошто је до сада то доста спречавало да долазе у неким већим, организованим посетама. Такође се надамо да ће са увођењем нових авио-линија доћи до пораста броја посета, пошто је до сада само Београд имао редовну линију за Москву. Постоје најаве нових авионских линија и Бањалука ће самим тим бити боље повезана са Београдом што још више олакшава и стимулише нове посете руских туриста. Такође велика шанса повећању доласка и ноћења туриста из Русије, налази се управо у томе што је Хрватска уласком у ЕУ увела визни режим Руској Федерацији, тако да је велики број руских туриста променио своју дестинацију и борави у неким другим државама које немају визни режим. Тако да Република Србска може пронаћи у томе шансу за боравак већих група руских туриста.

Да ли је и то један од разлога повећаног броја посета руских туриста?

- Јесте, посета руских туриста се сваке године повећава у 100%-тном обиму, тако да је очити напредак у том смеру и радимо промотивне активности које усмеравамо према руском тржишту у чему такође имамо и један вид сарадње са представништвом Републике Српске у Москви.

Постоји ли сарадња између туристичких организација из Русије и туристичких организација у Републици Србској?

- Тренутно, Туристичка организација Источно Сарајево и Туристичка организација Вишеграда учествују у организацији посете тур-оператера из Русије који ће почетком месеца новембра боравити на Јахорини. Пре тога ће бити у посети Србији и обићи ће туристичке дестинације по Србији, а онда ће преко Вишеграда, обиласком Андрић-града доћи на Јахорину где ће боравити три дана. Ту ће бити уприличени сусрети са нашим туристичким агенцијама и са представницима хотелијера. После тога ће отићи у посету Етно-селу Станишић и наставити своје путовање назад за Србију. То је једно од неких будућих активности и верујем да ће то довести до још већег повећања броја туриста и да ће се на тим сусретима склопити конкретни споразуми о сарадњи и неки нови туристички програми за руске туристе.

Подаци о великом повећању посета руских туриста и све веће активности туристичких организација у Републици Србској у презентовању и понуди туристичких капацитета Републике Српске говоре о томе да Република Србска и њене лепоте могу равноправно учествовати на светском тржишту туризма, са тим да се сви туристички потенцијали нужно доведу на један завидан ниво, јер би туризам требао и морао бити једна од главних привредних грана развоја и унапређења како живота у њој, тако и финансијске самосталности Републике Српске.

Вања Савићевић,