Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Један сан мање…

Један сан мање…

27-10-2013 01:05:36 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Скијашка такмичења су један од спортова, где има највише медаља – 12 комплета. На велики њихов део би с правом могао да рачуна руски тим и његов лидер – Никита Крјуков. Управо он је у Ванкуверу добио једину златну медаљу у овом спорту. На домаћој Олимпијади у Сочију од њега такође чекају медаље, али и супарници жуде за првим местом.

Спортска каријера Никите Крјукова је почела неочекивано, у обичној школи. Његов први тренер, школски учитељ физичке културе Јуриј Камински убедио је директора да ради експеримента у једном разреду дозволи 5 часова физичке културе недељно уместо 2. Резултат је превазишао сва очекивања. Од 15 ученика тог разреда 4 је постало професионални спортисти, два су постала чланови репрезентације Русије. Један од њих је Никита Крјуков. Управо тамо, у школи се мали Никита определио, о чему сања.

- Када сам први пут контактирао с дописницима, био сам мали, устручавао сам се… Питали су ме, о чему сањам? Рекао сам да желим да постанем олипијски шампион. То је било у нашој бази, дечијој спортској школи, сва су деца грохотом смејала, шта то кажеш? Гледао сам их и мислио: зар они не желе?

Међу супарницима Крјукова има познатих норвешких, немачких и швајцарских спортиста. Међутим, права борба у скијашким такмичењима се често води међу руским спортистима. Например, у време златног спринта у Ванкуверу Крјуков је само за трећину скије био испред Александра Панжинског. То су биле прве медаље руске репрезентације.

- Финиширао сам, пали смо један на другог. Лежао сам само секунду, онда сам постао свестан да је најзад све завршено, да сам први финишарио, да је то оно, чему сам тежио. Скинуо сам скије, почео да дижем Сашку. Рекао сам му да је то била наша шанса, коју смо искористили. Нама су дали заставу, те смо потрчали с том заставом, пуни емоција…

2011. године добитник сребрне медаље у Ванкуверу Александар Панжински је због болести морао да напусти тим руских скијаша, али рачуна да ће у Сочију учествовати у тркама. Други је Рус, с којим су повезане олимпијске наде, Алексеј Петухов. Као и колеге по тиму, и он је добио бронзани медаљ у Канади, у спринетрској тимској трци. У детињству је и Алексеј Петухов додељивао велику пажњу спортској припреми.

- Пробао сам да се бавим и кошарком, и одбојком, али није то било моје. Међутим, скије… Оне су ме захватиле, заљубио сам се у њих. Када сам лети дошао код баке да се одмарам, мој је брат, фудбалер, видео мој план припреме, рекао је да је то досадно. Када сам трчао око шуме, он се возио бициклом и питао: како могу да трчим без лопте? Он још није знао да тај круг има километар и по. Данас сви млади скијаши имају две особине, које изгледају неспојиве. Они су супарници и партнери. Када се такмиче као појединци, неће пустити никога испред себе, али су у тимским такмичењима јединствени. Тренира њихов тим онај учитељ физичке културе, који је довео Крјукова у велики спорт – Јуриј Михајлович Камински.

Григориј Шабанов,