Сто дана до почетка Олимпијаде

29-10-2013 08:07:01 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Остаје тачно сто дана до почетка Олимпијаде у Сочију. Овај датум ће бити обележен Савезним руским спортским фестивалом. Навијачи у разним градовима земље поредаће се у облику олимпијских прстенова, а централна банка ће објавити јубиларну банкноту од сто рубаља.

Сто дана до Сочија – тако се назива главни спортски догађај уочи Олимпијских игара. Фестивал организован у оквиру државног програма, усмерен на популаризацију спорта, протећи ће у Пјатигорску првог и другог новембра. Основни циљ манифестације је да привуче што је могуће више пажње за Олимпијске игре у Сочију и створи амтосферу празника, говори организатор фестивала Дмитриј Херцен.

- Када је била Олимпијада-80, сваки становник је знао да ће бити Игре, живео је за то. А сада Олимпијске игре ће управо започети. Штафета се одвија, али већина становништва земље, мада и зна за Олимпијске игре, не повезује себе са њима. Ми желимо да створимо овај празник. Уз то биће зоне где свако ко пожели може да дође и да да нормативе, као што је било својевремено у Совјетском Савезу. Тамо ће бити систем награда за сваку дисциплину. Даље – стритбол, фудбал, ворказу (популарни правац међу омладином), паркур, брејк-денс. Ту је екстрим-парк где спадају ролери, скејт, лонгборд. Уз то додатни правци, фајер-шоу. Све то се завршава концертним програмом и награђивањем.

А за колекционаре најочекиванији предолимпијски догађај ће бити емитовање јубиларне банкноте од сто рубаља која ће изаћи у отпицај 30. октобра. Први ће је видети становници Петербурга. Тамо у част презентације нове новчанице биће одржан ласерски шоу. Особеност банкноте је вертикална представа сноубордисте на позадини планина изнад Сочија, говори аутор идеје, студент Петербуршке уметничке академије Павел Бушујев.

- Прво се он спуштао са планине, затим сам решио да га нацртам у скоку. Гледао сам много фотографија, од неколико њих испало је овај лик сноубордисте.

У најзападнијој тачки Русије – Каљининграду – дочекују Олимпијску штафету. А у Сочију на згради железничке станице ће бити постављени олимпијски прстенови. Симбол Игара ће се појавити и у другим градовима којима прође штафета: у Рјазању, Новом Уренгоју, Калуги. У неким градовима, на пример у Чељабинску и подмосковском Сергијевом Посаду праве се "живи“ олимпијски кругови: у олбику главног симбола Игара поређаће се хиљаде спортиста и навијача.

Марија Баљабина,