Из Србије са љубављу уз квалитет и осмех

12-11-2013 05:57:04 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/ vostok.rs |


Руски тур-оператери и новинари били су гости Туристичке организације Србије (ТОС) на промотивном путовању по бањама, црквама и винаријама и другим туристичким центрима Србије. Глас Русије је такође пропратио ово путовање.

Програм за новинаре и туристичке агенте је био веома напоран, али су зато они могли да виде како многе природне лепоте, тако и смештајне капацитете у Србији. Иначе, према истраживањима руских туроператера, само у прошлој 2012.години, број туриста из Руске Федерације повећао се за 25%, а током последњих година се континуирано бележи пораст њиховог броја. Стога не чуди чињеница да су стручњаци из ТОС наменски осмислили веома богат програм, пре свега имајући у виду шта то Србију чини толико привлачном за госте из Русије– најпре зимски и здравствени туризам, али и посете србским црквама и манастирима. У програм су такође биле укључене и посете винаријама и бројним ресторанима са више него укусном србском храном.

Према недавно објављеним подацима Републичког завода за статистику РС, у првој половини 2013.године, Србију је посетило око 30% више руских туриста него прошле године. То је знак да стручњаци Туристичке организације Србије веома добро раде свој посао. Госпођа Олга Стојановић, из ТОС коментарише нашу констатацију:

- Ми смо у ТОС одавно препознали интерес да се представимо руском тржишту у најбољем могућем светлу и да понудимо најбоље што Србија може туристу да пружи. Већ годинама организујемо посете новинара и туроператера и имамо већ завидне резултате. Заправо, у последњих 5 година број руских туриста расте у Србији. Ми смо наравно веома задовољни. Планирамо да још више радимо на томе и да побољшамо нашу сарадњу.

На питање како се може описати просечан руски туриста, госпођа Стојановић одговара:

- Свесни смо да је руски туриста током последњих година пропутовао, буквално обишао свет. Исто тако, свесни смо и да су Руси захтевни гости. Са тим у вези ми се трудимо да као што сам рекла, покажемо најбоље. Управо због тога, новинаре и туроператере и водимо на најексклузивнија места. Претпостављамо да је то нешто што се захтевном руском туристи може са поносом понудити. Овде је врло битан фактор цена- јер је у Србији понуда знатно јефтнија у поређењу са другим европским дестинацијама при чему је квалитет услуге на високом нивоу.

Зашто Руси, када имају могућност избора, радије долазе у Србију, него у друге европске бањске центре?

- Оно што нам наши руски гости говоре, јесте да они цене однос србског народа према руским туристима. Руси се овде осећају добро и пријатно, готово као код куће. Језик и уоште словенска култура и начин живота су им блиски и препознатљиви.

Поменимо за крај да је руска делегација туристичких посленика имала прилику да се упозна са Београдом, потом и Аранђеловцем, Тополом, Рисовачком пећином и винаријама расутим по обронцима планине Букуља. Посебна је пажња посвећена посети цркви Светог Ђорђа- маузолеју краљевске породице Карађорђевић на брду Опленац. Наредних дана уследиле су посете бањама- Пролом, Врњачкој и Ковиљачи. Наравно, није изостала посета Копаонику- а већ имамо информације да су руски туристи резервисали велики број аранжмана у овом највећем србском планинском центру, чија зимска сезона званично почиње за непуних месец дана.

Јована Вукотић,