Бивша „Украјина“ постала победник

09-12-2013 10:17:36 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Хотел Radisson Royal Hotel (претходни назив „Украјина“), који се налази у једном од седам познатих „стаљинских облакодера“ у Москви, победио је у конкуренцији за најбољи светски бизнис-хотел лукс категорије. Ову одлуку је донео еминентан жири међународног конкурса World Travel Awards ( WTA ) .

Финални део конкурса је одржан протекле недеље у главном граду Катара, Доха. Стручњаци кажу, да је победа на овом конкурсу слична „Оскару“ у филмској индустрији. Занимљиво је, да највишау награду у овој номинацији добија Radisson Royal Hotel Moscow већ трећи пут редом. Борба се води озбиљна: од тренутка оснивања конкурса 1993. године, за титулу најбољег хотела борили су се искључиво највећи играчи туристичке индустрије. Из тог разлога победа не може да припадне некоме, ко није на нивоу. Квалитете кандидата разматрају водећи стручњаци овог бизниса, а победник добија могућност коришћења симбола WTA, која означава квалитет.

На постигнут резултат веома је поносан први потпредседник Асоцијације туроператора Русије Владимир Канторович.

- Хотели у Москви и Санкт Петербургу су заиста изврсног квалитета. То обухвата и зграде, и просторије, и собе, и сервис. Имао сам пуно прилика да то видим. Тако да победа није изненађење. Осим тога, хотел је годишње искоришћен на 80%, што је веома висок ниво.

На данашњи дан Radisson Royal Hotel Moscow има највећи и најразноврснији фонд хотелских соба међу хотелима главног града са пет звездица: готово 500 луксузних соба и 38 апартмана површине до 370 квадратних метара. Неки су опремљени кухињском опремом и предвиђени су за трајни боравак. У хотелу се налазе ресторани италијанске, иранске и медитеранске кухиње, коктел-барови, сала за конференције, базен, спа, сауна, дечји простор. Овде је све, што је потребно имућним гостима за комфоран и незабораван боравак. Изузетност хотела истиче и председник Комитета за туризам и хотељерство града Москве Сергеј Шпиљко.

- И то не само са тачке гледишта сервисирања бизнис-туриста, него и у целини. То је савршено јединствени пројекат, и то не само са архитетконског гледишта. Где се може наћи хотел, који има своје пристаниште и своју суперсавремену излетничку флоту класе ледоломаца, која током целе године има навигацују по реци Москва. Осим тога хотел располаже огромном и јединственом колекцијом уметничких дела у стилу соцреализма – слика и скулптура. Има и такве „бисере“, као ресторан за двоје „испод шиљка“.

Шиљак од 73 метара крунише зграду од 34 спрата, укупне висине 200 метара. Треба рећи, да се зграда хотела сматра архитектонским ремек делом совјетског периода. На стварању објекта су радили познати стручњаци, међу њима председник Академије архитектуре СССР Аркадиј Мордвинов. У целини, на пројекту је радио ауторски и технички колектив који је бројао две хиљаде одабраних професионалаца. Наравно у то нису урачунати грађевински извођачи. Овај монументалан и леп објекат није могао да се нађе ван зоне интересовања сликара и филмске индустрије, и то не само руске. У згради бившег хотела „Украјина“, на пример, одвија се радња једног познатог холивудског акционог филма “Умри мушки: добар дан за умирање“, са Брус Вилисом у главној улози.

Илија Харламов,