Резултати конкурса «Параолимпијски репортер

11-12-2013 12:29:59 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Параолимпијски репортер ће ићи у Сочи. Победници књижевног конкурса ће учествовати у међународном информационом пројекту. У марту идуће године они ће писати о догађајима Параолимпијаде. Млади новинари ће постати аутори специјалног листа, који ће бити прилог за позната руска и немачка издања.

Лист Параолимпијски репортер излази у Немачкој и у земљи, која прима Игре, – то је већ традиција. Први број је изашао 2004. године у време такмичења у Атини. Аутори чланака су људи од 18 до 21 годину – они причају о догађајима Параолимпијаде и ванредним способностима људи ограничених могућности. Редакцију руске верзије листа сачињавају ове године 6 студената. Конкурсанти морају да напишу чланак Инвалиди и спорт. Ани Лисиној, једној од победника, ова је тема блиска. Поред тога она већ давно сања да посети Параолимпијаду.

- Ово је огроман догађај за нашу земљу, који уједињује многе људе. Драго ми је да ћу бити његов део. Мене је такође увек интересовала тема, повезана с људима ограничених могућности, и то, како ови људи живе у нашој земљи. Мене су током читавог живота инспирисали спортисти, који учествују у параолимпијским играма, нарочито наши шампиони. Увек навијам за биатлонисте и учеснике скијашких трка.

Осим тога, за Ану, будћег новинара, учешће у том пројекту ће бити непроцењиво професионално искуство, док за другог победника конкурса, Владислава Радјука, новинарство је само хоби.

- Студирам у Минхену за политиколога и економисту. Од обе своје струке не осећам такво задовољство као од свог хобија – писања интересантних материјала, одлучио сам да учествујем у пројекту Параолимпијски репортер. Осим тога. то је изврсна могућност да присуствујем историјском догађају, погледам Сочи, палме у снегу, море и планине – то јединствено место.

Посетити Црно море жели и још један репортер – Московљанин Антон Латинин. Међутим, за њега је главно да упозна учеснике Параолимпијаде.

- То ће бити интересантно искуство - контактирање са спортистима-параолимпијцима. То су људи, које поштујем, који ме одушевљавају. Треба имати снагу духа да се бориш против својих ограничења, савладаваш себе и постижеш такве резултате. Срећан сам, што ћу имати могућност да контактирам с њима и замолим за интервју.

Параолимпијске игре ће бити одржане од 7. до 16. марта идуће године у Сочију. Током тог периода ће у Русији и Немачкој милионским тиражима изаћи два броја Параолимпијског репортера.

Марија Баљабина,