Улазницу за Олимпијаду могуће је купити не само на Интернету

11-12-2013 12:32:31 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


70 дана пре почетка зимских Олимпијских игара почела је нова етапа продаја улазница за такмичења: у Москви и Сочију су почели да раде центри за дистрибуцију. Првог дана њиховог рада обими продаја су порасли више него троструко.

Кампања продаја улазница за Игре у Сочију постала је једна од најопширнијих током читавог историјата олимпијског покрета. Грађани Русије не желе да пропусте домаћу Олимпијаду, за странце су спортска такмичења добар повод да посете Русију, све то скупа омогућује рекордну потражњу за улазницама. Поред тога ће у програму Игара у Сочију бити 6 нових спортова, например, женски скокови са скакаонице и тимска такмичења у уметничком клизању. И то повећава интересовање према будућој Олимпијади. Без обзира на то, што се од фебруара продаја улазница успешно остварује на званичном сајту Игара, центри дистрибуције су неопходни за навијаче, истакао је потпредседник организационог комитета Сочи-2014 Игор Стољаров.

- Главни дистрибуциони центри, истовремено отворени у Москви и Сочију, имају две основне функције: људи, који су набавили такозване ваучере на Интернету, мењају их овде за улазнице. Ту се могу и купити улазнице.

Данас је продат већи део улазница за такмичења у уметничком клизању, биатлону и скијашким тркама. Ипак је апсолутни лидер продаја – мушки хокеј. Активно се продају улазнице за Параолимпијске игре.

Осим тога, до почетка 2014. године још један центар ће бити отворен у Краснодару, у јануару ће прорадити центар продаја улазница на железничкој станици града Адлер. Уочи Олимпијских игара ће бити отворен велики број благајни пред улазом у Олимпијски парк у Сочију и око спортских објеката у планинском кластеру Олимпијаде. Дакле, биће могуће добити улазницу уочи дугоочекиваног одласка на стадион. То пре свега одговара страним навијачима.

Организациони комитет Сочи-2014 је необично пришао проблему борбе са шпекулантима. Како је рекао шеф-уредник оделења спорта руске Експрес-газете Сергеј Дадигин, илегални трговци улазницама су увек били, али сада постоји шанса да остану без посла:

- Посетио сам 10 Олимпијада, не сећам се ниједне, када не бих срео оне који су предлагали улазнице. Наш Организациони комитет Сочи-2014 је смислио карту навијача. Да би дошао на Олимпијаду, сваки навијач мора да купи улазницу, после тога за њега попуњавају специјалну карту. Без тога је доћи у Сочи и покушати купити улазнице на лицу места доста сложено.

Како је истакао Игор Стољаров из Организационог комитета Олимпијаде, систем продаје улазница има неколико степена заштите. Осим тога, тај процес је усклађен с радом правних органа, који су са своје стране искористили искуство страних колега.

Григориј Малењин,