Налазите се на страници > Почетна > Спорт > 100 дана до Параолипијаде

100 дана до Параолипијаде

11-12-2013 02:35:48 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У Сочију су обележили сто дана до почетка Паролимпијских игара. Оне ће бити одржане од 7. по 16. марта 2014 године. То ће бити прве такве Игре у Русији, и то, спортски програм ће бити рекордан током свих Параолимпијада. Биће подељено 72 комплета медаља у 5 спортова. То су скијашке трке, слеџ-хокеј, биатлон, планинско скијање и керлинг на колицима.

Тачно у 20 часова 14 минута 26 новембра часовник, који одбројава дане до почетка Параолимпијских игара, најзад је показао да је остало 100 дана. Присутни су пожурили да разместе фотографије тог догађаја у социјалним мрежама. Међутим, главне свечансти су одржане 27. новембра. Пре свитања учесници стваралачког конкурса Културне Олимпијаде Разред мира, деца и тинајџери ограничених физичких могућности, спремали су се за отварање парка скулптура. Ни пљусак им није сметао у печењу кипова од глине. Те арт-објекте, уедињене темом Човек и његов свет, већ су назвали јединственим, каже организатор конкурса Разред мира Андреј Попов.

- Стваралачка лабораторија под руководством познатих уметника савремене уметности радила је у Сочију 10 дана. Према речима директора департмана културе организационог комитета Сочи-2014 Ане Писарске, радови су дивни, тешко је било поверовати да су их створила деца ограничених физичких могућности.

Наша деца заједно с вајарима су припремала недељу скулптуре, надам се да ће се вам допасти.


Међутим, парк скулптура није једино изненађење. Волонтери Сочи-2014 су организовали флешмоб. На тргу у центру града су млади симулирали трибине навијача, који активно навијају за параолимпијце, демонстрирајући им своју подршку без преседана.

Зимске игре у Сочију ће примити елиту светског параолимпијског спорта. У пролеће 2014. године у Сочи ће доћи 1650 спортиста-параолимпијаца из више од 45 земаља. Иначе, узорке сочинских медаља могуће је видети, а чак и држати у рукама. О злату Параолимпијаде поносито је саопштио представник јувелирске компаније Алексеј Сафригин.

- Златна медаља је израђена од 680 грама сребра и 6 грама злата. На њој је симбол параолимпијског покрета: амблем Агитос (од латинског крећем се), на обратној страни Сочи- 2014 и назив спорта, за победу у којем се уручуе медаља.

Свечаности су завршене у чувеном сочинском парку Ривиера, где су деца ограничених физичких могућности засадила дрворед од ћемпреса.

Софија Гордијевска,