Најкориснији туристи су грађани Русије

23-12-2013 10:14:16 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Руси су се сврстали у најкорисније туристе. Последње године су њихови утисци о путовањима, хотелима, ресторанима и знаменитостима, као и помињање фитнеса, на које вреди обратити пажњу, стално су добијали високе оцене других путника, који траже нове аранжмане и савете у Мрежи.

Како сведоче статистике портала TripAdvisor за 2013. годину, по броју позитивних оцена годишњег одмора руски туристи су само иза Белгијанаца. На трећем месту међу најкориснијим путницима су Украјинци. Даље су Турци, Вијетнамци, Канађани и Мароканци. Американци су први по броју – више половине свих утисака припадају њима. Такви коментари на туристичким форумима помажу да се слика планираног путовања допуни неопходним детаљима, потврђује члан радне групе Друштвене коморе Русије за заштиту права грађана РФ у иностранству и међународни туризам Роман Бобилев.

- Утисци су корисни, јер већина туриста, нарочито оних, ко путује самостално, веома детаљно проучава извештаје о конкретном хотелу. Лондон, Париз или Рим – ти су главни градови лидери посета од стране туриста, међу њима и руских. Руси остављају већину утисака, усмерених не на евпопски аудиторијум, већ на руске грађане, који ће посетити те градове и упознати њихове знаменитости. То је неки пријатељски гест оних туриста, који су се суочили с неким проблемима, открили нешто интересантно, односно, неки начин навигације за знаменитости, јер у иностранству има мало информација на руском језику.

Грађани Русије су иначе последњх година постали једна од светских нација, која највише путује. Према рејтингу Светске организације за туризам УН, Русија је на 5. месту по броју грађана, који иду у иностранство. Главни узроци су раст благостања наших сународника, као и безвизни режим за посете десетина земаља. Експерти не сумњају да је високо место у рејтингу омогућила економска стабилност у земљи. Вреди да се истакне да до пропасти није дошло чак ни посткризних година. Протекле године је око 40 милиона грађана РФ ишло у иностранство, где је утрошило око 43 млрд долара. Руски туристи највише посећују приступачне са гледишта добијања виза земље. Лидер у том смислу је Турска, где без визе човек може да се налази у току месеца дана.

Експерти истичу да поред Турске и Египта грађани би хтели да чешће посете земље Шенгенског споразума. Како сведоче социолошка анкетирања, у случају слободног уласка у Европу грађани Русије на годишњем одмору пре свега би ишли у Италију, Француску, Немачку, Шпанију и Грчку. Дакле, одуговлачујући увођење безвизног режима, земље ЕУ губе добре приходе. Када земља постаје безвизна, практично одмах долази до успона продаја аранжмана за тај правац. То се огледа на примеру Израела. После укидања виза за грађане Русије број продатих аранжмана се повећао неколико пута.

Лада Коротун,