Руси су већ стигли на Балкан, прослава Нове године може да почне

31-12-2013 10:18:17 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/ vostok.rs |


У условима када у Србији константно опада број запослених и животни стандард, сасвим је разумљиво колики значај има туризам који је ове године донео девизни прилив од око милијарду долара. А када се узме у обзир чињеница да су од страних туриста у Србији највише девиза оставили управо посетиоци из Руске Федерације, онда је утолико јасније да новац из Русије неће долазити само кроз цевовод Јужни ток, него и кроз туристичке токове.

Дакле, погледајмо шта кажу најновији службени подаци из Туристичке организације Србије. Најбројнији гости полако постају управо Руси јер је број руских туриста који су 2013. године посетили Србију забележио пораст од преко 40 процената у поређењу са прошлом годином, а то конкретно значи да су практички избили на прво место страних гостију, са респектабилним бројем остварених ноћења, што их сврстава међу најпожељније туристе.

Званична представница туристичке организације је за њих дословно рекла следеће: „Руски туристи одлично троше и изузетно цене квалитет, па њихови туроператори у брошурама нуде само врхунске хотеле и најбоље ресторане“, и још је додала да су „руски туристи злата вредни гости, јер су по особи у Србији ове године трошили по 1.900 долара“. А да је то заиста тако, можда најбоље сведоче резервисана места за дочек Нове године у најпознатијим србским зимским центрима и бањама.

На пример, на Копаонику се ове зиме бележи више гостију с обзиром да је број раних резервација смештаја повећан за скоро 60 посто у односу на претходну годину, a њихов највећи број је био баш из Русије, упркос ценама које на Копаонику износе и преко 200 евра за једно ноћење, што за домаће туристе представља изузетно велику суму пошто се ради о просечној месечној плати у некој од сиромашнијих општина у Србији.

Слична је ситуација и на Златибору и у бањама, као рецимо у Пролом Бањи где гости из Русије долазе у организованим групама, или у Врњачкој Бањи у којој све више купују некретнине, а у околним насељима чак и сеоска домаћинства.

А када је реч о Црној Гори, тамо је пре неколико дана Завод за статистику изашао са званичним подацима да је крајем ове године највише туриста било управо из Русије, и то скоро четвртина - по чему су убедљиво претекли госте из свих других земаља. То уосталом и није чудно ако се зна да су они по тврдњама црногорских хотелијера овог лета спасили тамошњу туристичку сезону јер су, како истичу, Руси за одмор одабрали боље хотеле и свуда су најбољи потрошачи, па чак и у трговинама.

Према томе, по наведеним подацима које су представили туристички званичници у Србији и Црној Гори, очигледно је да ће и прослава ове Нове године бити у знаку руских гостију, као најбројнијих страних туриста, који добро знају да потроше. А то је вероватно сасвим довољан разлог да домаћи угоститељи на дочеку 2014. наздраве са чашом вотке у рукама и запевају „Каљинку“ због очекиване милионске зараде. Наравно, пре свега у рубљама.

Ратко Паић,