У Олимпијском Сочију сви ће се осећати као код куће

28-01-2014 01:09:21 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Олимпијски Сочи очекује стотине хиљада навијача из читавог света. У очи Игра читав низ земаља објавио је препоруке својим грађанима за посету руског летовалишта. Кључни савети тичу се правила вађења виза, преласка границе, медицинског осигурања, добијања регистрације и понашања у случају ванредних околности.

Осим тога, саветује се да се посебно пази приликом преласка улица и на раскрсницама. Зато што возачи у Русији често не уступају пролаз пешацима. Такође се апелује да се мало научи руски. Јер у Русији становници и представници локалне власти говоре углавном на руском.

Све бојазни страних МСП-а су неосноване, каже шеф прес-службе Ростуризма Ирина Шчегољкова. У граду је учињено све како би се гости осећали комфорно и безбедно.

- Мислим да наши гости немају чега да се плаше. Да не пију воду? Ми никада не пијемо воду из водовода, волимо да пијемо флаширану. Што се тиче препоруке да се не фотографишу полицајци? У свакој земљи полиција не воли када је фотографишу. Мислим да ако питате за дозволу можете да снимате, ако сарадник полиције или било који други човек да пристанак. Не воле сви када их фотографишу туђи људи. Али совновна заплашивања која сада објављују многи страни медији немају никакве основе.

За 7 година припреме за Игре у Сочију су се десиле колосалне промене. Из савезног, али ипак провинцијског летовалишта, град се претворио о туристички центар европске класе. Сви хотели су прошли сертификацију, саобраћај је прешао на нови систем рада, називи свих улица и станица су преведени на енглески. Осим тога, основе енглеског научили су и таксисти. Такође специјалну припрему је прошао сав услужни персонал, каже заменик начелника управе за туризам администрације града Сочија Серге Доморат.

- Код нас према препоруци владе на територији града Сочија била је изведена обука читавог услужног персонала у три основне компентеције. Прво је лингвистичка компетенција, друга је професионална и коначно олимпијска компетенција. Осим тога сваки сарадник контактне зоне прошао је обуку на основу програма Олимпијско гостопримство.

Ипак неке заједничке препоруке за стране навијаче организатори Игара су припремили. Они саветују да документи увек буду при себи, такође бројеви телефона конзулата и ванредних служби. А у осталом да се ужива у спорту, у олимпијским борбама и да се не мисли о лошем. За остало ће се позабавити службе јавног реда.

Светлана Калмикова,