Олимпијске игре у италијанском Сочију

23-02-2014 03:48:45 | | Глас Русије, фото: http://teamgrulli.wordpress.com// vostok |


Фебруар није само месец Зимских олимпијских игара у Русији, у Сочију, него и месец карневала у Италији. Подударање ових догађаја је инспирисало групу италијанских блогера, који сами себе називају „Grulli“ – шаљивчине.

Они су пустили патку о томе како су неки канадски новинари погрешили и уместо да стигну у руски Сочи, они су стигли у Soci, село у италијанској Тоскани. Преко друштвених мрежа ова патка је одлетела далеко од граница Италије. У њу су поверовали не само шпански новинари, него и на вишем нивоу – њу је цитирао као забавну анегдоту чак и нови премијер Италије Матео Ренци. Ни један од Сочија се не налази у планинама, оба осећају дефицит снега, а разликују се само по слову h. У италијански Сочи, такође, стижу олимпијски туристи и стране делегације, рекао је у ексклузивном интервјуу „Гласу Русије“ Андреа Трапани, представник „Grulli“.

Како је настала идеја за овакву шалу?

- Ми смо разговарали са пријатељима, дискутовали о новостима, које се обично појављују уочи великих догађаја, а које од њих су најапсурдније. И одједном нам је пало на памет да ту близу постоји село, које се зове Soci. Што ми не бисмо пустили своју олимпијску патку? Спремили смо новост у име агенције „Press Grll“ – што одговара називу „Grulli“ (на италијанском „шаљивчина“). У новости смо написали да је група канадских новинара летела у Сочи (Sochi) у Русији, али се изгубила и стигла у Soci у Италији. Објавили смо линк за ову новост на локалном интернет форуму и за једну ноћ наша патка је запалила интернет. Фејсбук, Твитер, линкове су дале новине и часописи, па је чак и нови италијански премијер Матео Ренци поменуо о том путовању канадских новинара. Он нас прати преко Твитера, нас двојица смо похађали исти лицеј.

Да ли вас је зачудио лет патке? Да ли су вас звали канадски новинари?

- Не, немамо реакција из Канаде, али је наша шала превазишла сва очекивања. Многи су поверовали у новост. На Твитеру је цитирана у Шпанији, вероватно, због сличности језика. Најинтересантније је што су се појавиле и фотографије и видео снимак где су становници италијанског села Сочи организовали своје Олимпијске игре! Неко се скија, неко санка, скоро као у Сочију у Русији, али они то не раде на снегу, него на трави. Организовали су чак и олимпијску ватру, тачније – запалили су грану дрвета и један човек је трчао са том ватром. Неколико дана касније се појавио и снимак о доласку у италијански Сочи стране делегације. То је нека „репрезентација Понтасјеве“ – они су стигли из суседног градића, обучени као скијаши са циљем да нађу стазу за спуст. Њихов видео на Youtube је видело много људи, јер је у Италији сада време карневала – право време за шале!

Значи, ви сте били иницијатори ове виртуелне шале. Да ли спремате нове после оваквог успеха?

- Можда, али нећемо ништа рећи, јер онда неће бити изненађења… А, у Сочију, у Италији, локално становништво је већ саопштило у својим групама на Фејсбуку да спремају „своју“ трку Формуле 1. Као у Сочију, у Русији.

Италијански Сочи – село у Тоскани, недалеко од Ареца.

Рикардо Песароси,