Јанукович намерава да се бори за Украјину

01-03-2014 11:20:58 | | Глас Русије/ vostok.rs |


28. фебруара у једном од изложбених центара Ростова на Дону одржана је конференција за штампу председника Украјине Виткора Јануковича, која је његово прво јавно иступање после одласка из престнице земље, бирања нове владе од стране Врховне раде и проглашења превремених председничких и парламентарних избора.

За време комуницирања са штампом Јанукович је изнео своју тачку гледишта на драматичне догађаје у Кијеву, ситуацију на Криму и на оне који су заузели власт.

За време уводне речи, као и у завршном излагању, Виктор Јанукович је изјавио да је спреман да настави борбу за будућност Украјие и њеног народа против екстремиста, који су незаконитим путем дошли на власт. Своје присуство на територији Русије код једног пријатеља он је објаснио директном претњом по његов живот, као и живот рођака. А Јанукович је доспео у суседну државу, како је он рекао, звахваљујући патриотски расположеним официрима.

Председник Украјине оптужио је опозицију за цинично кршење потписаних уз учешће посредника из ЕУ и Русије споразума са актуалном влашћу и изјаснио се поводом корака потребних за прекид кризе. То је између осталог предаја оружја за терористе, уставна реформа, редовни избори, референдум о будућности земље и објективна истрага трагичних догађаја. За сукоб и хаос који је настао у земљи Виктор Јанукович је оптужио Запад.

Ево шта је он одговорио на питање једног од новинара о томе која осећања има у датом тренутку.

- Стид. Шта више, желим да се извинем пре свега пред ветеранима, пред украјинским народом за оно што се десило у Украјини. За то што нисам имао довољно снаге да одржим стабилност и што сам допустио онај безобразлук који сада влада у земљи.

Јануковичева конференција за штампу се временски подударила са заседањем Врховног савета једног од најнемирнијих региона земље – Крима, на којем су посланици разматрали припрему за референдум о статусу и овлашћењима полуострва, заказан за 25. мај. Председник Украјине догађаје у Севастопољу и Симферопољу назвао је објашњивом реакцијом на незакониту смену власти у Кијеву.

- То је рекација на узурпацију власти коју је извела шака радикала у порешењу са 45 милиона становника Украјине. И становници Крима, наравно, не желе и неће се потчињавати националистима и бандеровцима. Потпуно је јасна жеља обичних људи, становника региона да се самоорганизују, да направе одреде самоодбране. Они желе да заштите своје куће и породице. То је природна жеља. Обраћам се грађанима Крима са молбом да не дозволе крвопролиће и заваду. Као актуални председник уверен сам да Крим треба да се налази у саставу Украјине, очувавши најшира овлашћења.

Виктор Јаукович је подвукао да нема информације о томе да су аеродроме и административне зграде полуострва заузели руски војници и одбацио је гласине да намерава да се обрати за војну подшку било којој земљи.

Предедник Украјине је изјавио да је разговарао са руским лидером Владимиром Путином телефоном и изразио је наду у лични сусрет. Између осталог, ништа конкретно о томе за сада није договорено. Осим тога, он је рекао да Русија треба да искористи све могућности како би спречила хаос и терор који владају у Украјини. Какве су управо те могућности Јанукович није могао да објасни, мада је изразио чуђење поводом суздржаности Москве. Један од новинара се интересовао зашто Јанукович који се налази у изгнању и нема полуге управљања, назива себе председником. Ево какав коментар је он дао тим поводом.

- Говорим помоћу чињеница. Закони који су били усвојени насилним путем у парламенту, ја не признајем и нећу признати. Ја их нисам потписао, а то значи да ови закони нису били усвојени. То је онај правни факт који сведочи да сам актуални председник. Ако актуални председник није дао оставку према уставу, ако је жив, а ја сам као што видите жив, и ако председнику није био објављен импичмент у парламенту, он је актуални шеф државе. Она представа која је била у парламенту са насиљем над посланицима, ја не могу да назовем импочментом и икада да је признам.

Између осталог, насиљем и претњама на рачун чланова Партије региона Јанукович је објаснио раскол у њој, као и то што су они почели масовно да напуштају партијске редове. Што се тиче главног политичког супарника, бившег премијера Украјине Јулије Тимошенко, која је ових дана пуштена из затвора, председник је изјавио да се слаже са одлуком суда који ју је осудио на дуготрајну затворску казну. Према мишељу Виктора Јануковича, због делатности бившег шефа кабинета земљи је била нанета штета у висини од 20 милијарди долара. Прогнозе поводом будуће политичке каријер Тимошенко он је одбио да даје.

Међу разлозима због којих је Украјина замрзла потписивање споразума о придруженом чланству у ЕУ, што је био један од узрока немира, Виктор Јанукович је навео експертску анализу последица тог корака. Према његовом мишљењу, такав сценарио би се негативно одразио на привреду земљи и њене везе са стабилним партнерима. Актуално стање Украјине пред банкротство он је такође објаснио смањењем еконмских веза са Русијом.

Врло детаљно Јанукович је одговорио на питање о тобожњем поседовању страних актива код њега и његових рођака. У категориној форми председник је изјавио да је он јавна личност, сви његови приходи су строго декларисани, а рачуна и некретнина у иностранству нема: то су измишљотине. Преседник Украјине је изјавио да ће се вратити у домовину чим добије гаранције личне безбедности и позвао је своје опоненте да се опамете и прекину нереде. У протвном, по његовом мишљењу, радикална опозиција ће морати да сноси одговорност пред народом земље.

Иљја Харламов,