Рускиње спасавају српске нежење

04-03-2014 05:16:59 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У време када се о наталитету у Србији говори изузетно ретко, чак и током актуелне изборне кампање, поједине организације су схватиле да се нешто мора конкретно предузети како би се ожениле хиљаде остарелих момака широм земље.

И по свему судећи, пронашли су оригиналан начин како да зауставе белу кугу у Србији, доводећи жене из иностранства. Испочетка су организовано доводили Албанке из околине Скадра, али када су схватили да то има своје негативне стране, пронашли су добитну формулу која би се најкраће могла сажети у констатацији – долазе нам Рускиње.

Ради се о томе да у сеоским срединама широм Србије постоји преко 250.000 нежења који не успевају да пронађу жене за брак, с обзиром да је добро познат тренд да тамошње девојке, у складу са западним моделом живота и понашања, одлазе искључиво у правцу великих градских средина да тамо потраже животну срећу.

Зато су се последњих година појавили посредници који су за велики новац доводили удаваче из Албаније, што је по њиховом сопственом признању све више почело да личи на уносан посао, па су са накнадном памећу схватили да таква комерцијализација никуда не води, те су стога одустали од тог трулог „бизниса“.

А онда су ти исти људи из удружења „Стара Рашка“ дошли на бољу идеју, и како кажу - одлучили су да покрену нови пројекат, односно да у Србију доводе православне Рускиње које су рођене и одрасле на селу, а поједине општине попут Чајетине и Јагодине, као и разне приватне фирме су већ изразиле интересовање за учешће у том пројекту.

Међутим, ни они нису први који су дошли на такву идеју, јер удружење под називом „Сеоски праг“ из Шапца већ од раније посредује у довођењу девојака из Русије, Украјине и Белорусије, са образложењем да је тако нешто изнуђени корак јер домаће девојке неће да остану на селу.

Наравно, поставља се питање због чега је то тако, иако се одговор лако наслућује, с обзиром да се ради проблему који мучи скоро све западне земље услед специфично обликованог система вредности, а дубина тог проблема се најбоље схвата једноставним увидом у статистичке показатеље који сви редом указују на чињеницу да је у савременој Европи већи императив одржавање високог животног стандарда, него ли рађање новог живота. А да ће таква ситуација у будућности бити још драматичнија, потврдио је немачки футуролог Матијас Хоркс са Футуролошког института, који је још раније устврдио да ће у Европи и Америци тренд неудатих жена и неожењених мушкараца константно и даље да расте.

Сасвим је јасно да слична невесела судбина очекује и Србију, с обзиром на малопре поменути податак да већ у овом тренутку, и то само у сеоским срединама, живи преко четврт милиона неожењених мушкараца. Па ипак, како сматрају у организацијама „Стара Рашка“ и „Сеоски праг“, решење за овдашње нежење и за укупно катастрофално стање србског наталитета ипак постоји, а оно долази са истока, уколико успеју да доведу руске жене. Стога, ако остану доследни у својим настојањима, вероватно ће за опстанак Србије бити заслужније Рускиње, него проблематични европски систем вредности.

Ратко Паић,