Нуклеарни арсенали САД у Европи: Опасан пут

13-03-2014 09:11:57 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Национална управа за нуклеарну безбедност у оквиру Министарства енергетике САД планира да замени модернизованим бомбама постојећи арсенал нуклеарног наоружања у турској ваздушној бази Инџирлик.

Нова бомба има измењени репни део, што омогућава да активно наводи на циљ. Нова варијанта треба да замени застарелу верзију Б-61.

У нуклеарним арсеналима САД у базама на територији Немачке, Италије, Белгије, Холандије и Турске, према отвореним информацијама, налази се око 300 нуклеарних бомби Б-61. Модернизација овог тактичког наоружања значи да је реч о увећању нуклеарног потенцијала САД. То ће створити додатне могућности приликом наносешња удара по изабраним циљевима. Тренутно САД користе само бомбе слободног пада, истиче експерт Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев:

- Повећање прецизности навођења омогућиће да се увећа ефикасност оних бојевих пуњења које Американци имају у Европи у Турској 2,5 пута. Ако се овамо додају оне могућности које САД имају у сфери високопрецизног оружја у виду крстарећих ракета ваздушног и поморског базирања, може се извести закључак: САд увећавају војни притисак на Руску Федерацију, пошто других противника једноставно нема.

Очигледно од Русије ће се захтевати адекватне мере. То може да буде и иступање из Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета или обустављање Прашког договора о стратешком нуклеарном наоружању, друге мере. Пошто чак смањење тактичних нуклеарних пуњења приликом њихове модернизације чува потенцијал, а ако смањења нема, а постоји модернизација, бојева ефикасност тактичког нуклеарног оружја се у најмању руку удвостручује, истиче експерт:

- Разговор о изласку из Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета и о Споразуму о страштеком нуклеарном наоружању воде се одавно. Увек сам се залагао против тога. Али у контексту украјинске кризе, у погледу тог акако на то реагује Запад, када нам намећу оштро своју тачку гледишта, Русија може да се одлучи на неке кораке од којих би раније могла да одустане.

У случају могућег померања авиона носача нуклеарног наоружања и доставе нукларних авионских бомби на аеродроме у Пољској, Словачкој и балтичким земљама, у домету се налази сва територија Белорусије и скоро читаве европски део Русије. У Пољској по НАТО стандардима је већ опремљено 7 аеродрома који могу да приме све типове летелица. На слични начин су модернизовани литванси и летонски аеродроми. А САД посебну пажњу поклањају планирању примене тактичког нуклеарног оружја на Европском театру бојевих дејстава. Ипак варијанта пребацивања авонски бомби ближе границама Русије практично је нереална. Као прво, потребна је сагласност држава за размештање нуклеарног оружја. Потребан је новац за формирање одговарајуће инфраструктуре, истиче експерт:

- Нуклеарна инфраструктура се не може направити брзо, о томе ће се знати, ову информацију је немогуће сакрити. Једна је ствар користити аеродром где хипотетички могу да дођу авиони који су у стању да носе америчко тактичко оружје. Друга је размаштати ово оружје на сопственој територији. У таквом случају ови циљеви ће бити несумњиво унети у списак циљева приликом могућег конфликта између оружаних снага Русије и НАТО-а.

У Европи се не залажу све државе за размештање тактичког нуклеарног оружја на својој територији. Али им аи земаља које сматрају да је америчко оружје врло потребно, пошто то омогућава да се одвраћа Русија. То је погрешан прилаз. И води ка томе да Европа може да постане таоц САД, а Америка, са друге стране, постаје таоц амбиција појединих европских политичара. На крају пад нивоа стратешке стабилности у Европи. То је опасан пут.

Олег Нехај,