Налазите се на страници > Почетна > Разонода > Сочи - црноморски бисер

Сочи - црноморски бисер

17-03-2014 08:34:27 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски црноморски град Сочи укључен је у списак Бисери Заједнице. Такву одлуку је је донела Међупарламентарна Скупштина земаља чланица ЗНД која је прогласила 2014. годину Годином туризма. Захваљујући Олимпијским играма, данас је за Сочи сазнао читав свет.

У Сочи бар једном у животу одмарао се свако – ова фраза из филма Москва сузама не верује који је добио Оскара актуална је до данас. Престоница летовалишта, савезни рехабилитациони центар, руска Ривијера – свим тим именима зову сочи. Током низа година овај црноморски град летовалиште сматра се у Русији једним од главних места за лечење и одмор.

Први писмени помен речи „сочи“ спада у средину 17. века. тако су Османи називали племена која живе изнад савременог Адлера. Сам Сочи је био основан у првој поливини 19. века као војно насеље. Почетком 20. века овде се појавио први санаторијум – Кавкаска ривијера. од тада се град сматра главним руским летовалиштем.

Савремени Сочи је најдужи град у Русији и Европи. Он се простире дуж обале Црног мора на 170 километара, од тога сто километара чине величанствене плаже и непрекидни низ санаторијума, пансиона, одмаралишта. Али Сочи има и повољну суптропску климу, сеновите алеје платана, фонтане, рафтинг по планинским рекама, водопаде, снежне падине и клисуре Красне Пољане. Захваљујући зимској Олимпијади Сочи се претворио у центар зимских видова спорта и у целогодиши туристички центар светске класе.

Очекује се да ће се ове сезоне прилив туриста повећати за трећину, рекао је за Глас Русије потпредседник Асоцијације туроператера Русије Иљја Умански.

- После одржавања Олимпијаде масовне информационе подршке, наравно, све занима да виде шта је тамо било припремљено, шта су видели туристи из других земаља који су долазили да навијају за своје тимове за време одржавања Олимпијаде. Зато сам уверен да ће туристички прилив почети значајно да расте.

Већ данас се види повећано интересовање за црноморско летовалиште. Према подацима туристичких портала, број претраживања смештаја у хотелима у Сочију се увећао неколико пута. Највише захтева стиже из Финске, САД, Италије и Велике Британије, рекла је заменик начелника управе за туризам градске администрације Јулија Малороднова.

- Несумњиво, осећа се интересовање и од стране руских и страних туриста. Интернет се шарени од различитих коментара поводом одржавања самих Олимпијских игара, сада нас радују паралимпијци. У граду је много туриста који су дошли да гледају управо Паралимпијске игре. Од стране штампе такође чујемо позитивне одазиве о Сочију. У принципу за летњу сезону планирамо увећање интересовања. Наравно, сви ће доћи да виде како се град променио, који објекти су изграђени.

Осим традиционалних знаменитости – деднрарија, где је сакупљено више од 2000 видова дрвећа довезеног са свих крајева наше планете, горе Архун, океанаријума у Адлеру, ове сезоне гостима у Сочију биће понуђене нове туристичке маршруте. Између осталог екскурзија по олимпијским објектима. Такође у Сочију је планирано да се развија омладински одмор, лечење и да се одржавају разне спортке манифестације. Већ на јесен овде ће бити оджане трке Формуле-1, а 2018. године олимпијски стадион Фишт ће бити домаћин фудбалског светског првенства.

Светлана Калмикова,