Молдавски национални парк "Стари Орхеј" на списку бисера Заједнице

19-03-2014 11:54:44 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/SieBot/сс-by-sa 3.0/ vo |


Молдавски национални парк "Стари Орхеј" ушао је у списак најважнијих знаменитости земаља ЗНД. Према мишљењу експерата, нови статус ће помоћи да се тамо привуку туристи. Ипак, не само за Молдавију, већ и за читаву Европу, место је још увек мало проучено.

"Стари Орхеј" је историјско-археолошки комплекс који се налази недалеко од Кишињова на обали мале реке Реут. Необично леп пејзаж и многобојни историјски објекти чине овај национални парк јединственим. Говори директор националног парка Стари Орхеј Валериу Паша.

- Главна уникалност је његова историја, веше од 10 хиљада година човековог живота у загрљају природе. Природни фактор, сам пејзаж врло је леп, он је комбинован са људском историјом. Жива села такође су везана за природни пејзаж. Почев од горњег палеолита ту је живео древни човек и фактички сви периоди су представљени на територији националног парка. Ту је и неолит, керамичка култура, ту је и триполска култура неолита, ту је епоха касног бронзаног доба, врло богато гвоздено доба, рано и касно – то је Тракија, гето-даки. Овде је представљено римско доба, рани средњи век, епоха великих миграција, класични средњи век. Уз то, наравно, најважнији споменик – средњовековни град, татарско-монголски који је био део империје Златне Хорде, и оћигледно извесно време овај град је чак био западна престоница Златне Хорде.

Потресни пејзаж са дубоким раседом, старински стеновити манастири који су и данас отворени – то је прво што пада у очи туристима. Занимљиво је да су призори "Старог Орхеја" још од детињства познати скоро свим становницима Совјетског Савеза, пошто управо тамо су снимане многе сцене из дечијег фима "Распуст Петрова" и "Васечкина". Ипак многи становници Молдавије и страни туристи тек сада почињу да откривају лепоте природног националног парка. Председник еколошког покрета Молдавије Алеку Ренице уверен је да национални парк "Стари Орхеј" има велику будућност.

- Овај природни бисер Молдавије треба да има међународни статус. Ово место је кандидат за укључивање на главни списак природног наслеђа УНЕСКА и биће узето под заштиту. Зато желим да се обратим локалном становништву и гостима: будите пажљиви на овом светом месту за Молдавију.

Упоредо са тим, национални парк има и финансијске проблеме. Тек недавно било је реализовано низ пројеката изградње мреже водоснабдевања и ремонт подземног пута. Експерти тврде да су за претварање националног парка у туристички центар ЗНД и Европе, неопходне инвестиције од око 5 милиона евра. За сада држава нема таква средства, руководство националног парка и ентузијасти траже инвеститоре у иностранству – у Европи и чак у Јапану. А прилив туриста сваке године споро али сигурно се увећава.