Брестска тврђава – једна од „бисера заједнице“

23-03-2014 10:16:51 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Међупарламентарна Скупштина земаља чланица ЗНД прогласила је 2014. годину годином туризма и навела списак Бисера Заједнице, знаменитих места која треба посетити. У Белорусији је таква знаменитост постала Брестка тврђава. Зашто је управо овај споменик фортификационе архитектуре досппео у рејтинг говори наш дописник Ана Савицка.

Брестска тврђава је Бисер Заједнице. Међупарламентарна скупштина земаља чланица ЗНД била је једногласна, бирајући међу знаменитим местима Белорусије управо овај меморијални комплекс. Јуначка одбрана Брестске твршаве постала је први подвиг совјетских војника у Великом Отаџбинском рату. Без обзира на постојећу предност у бројности и наоружању, план фашиста – заузимање тврђаве за један дан, није успео. Браниоци Брестске тврђаве који нису имали ни хране, ни воде, очајнички су се борили. Састављачи списка Бисери Заједнице истакли су да је белоруским историчарима буквално по мрвицама пошло за руком да реконструишу догађаје трагичних дана и да сачувају сећање на њих. Сваке године у меморијалном комплексу Брестска тврђава – херој појављују се нове изложбе, а број туриста расте, каже директор комплекса Григориј Бисјук.

- Најважније што чека наше посетиоце ове године је отварање ове излжбе Музеј рата – територија мира. Она је направљена од спонзорства Гаспрома. Нова изложба ће бити различита од оног што имамо у Музеју одбране Брестске тврђаве. Наставићемо тему бранилаца тврђаве, рећи о њиховим судбинама: како је неко доспео у немачко заробљеништво, неко се после рата вратио и доспео у наше логоре. Има о чему да се исприча, у фондовима је много занимљивих реликвија и материјала.

Данас су сарадници комплекса заузети припремом за прославу 1000-годишњице Бреста, значајни догађај ће се десити 2019. године. Већи део манифестација ће се одвијати управо на територији Брестске тврђаве. Историја самог комплекса започела је 1833. године. Тада на месту где се река Муахвец улива у Западни Буг био је постављен први камен будуће тврђаве у западним областима Руске царевине. током века тврђава се мењала: грађена су утврђења, упоришни пунктови, аритиљеријске батерије и други одбрамбени објекти. Пред почетак Првог светског рата линија одбране на западним границама је износила већ више од 45 километара. Говори директор фонда за развој Брестске тврђаве Ина Прилежајева.

- Ми смо открили 226 објеката историјско-културног значаја на територији Брестске тврђаве, разрадили 7 нових маршрута по којима може да се изучава средњовековна историја града, и значајни догађаји у општем европском и руском историјском контексту, и историја Првог светског рата. Ми управо припремамо изложбу посвећену руској авијацији: наредне године ће се навршити 130 година одоснивања ваздухопловног батаљона у Санкт-Петербургу, а 10 година касније исти такав батаљон је био формиран и у Брестској тврђави.

Према речима сарадника комплекса, додела Брестској тврђави статуса Бисер Заједнице несумњиво је важан догађај. И не ради се само о привлачењу туриста. Меморијални комплекс, по признању стручњака, одавно захтева капиталну реконструкцију. А средства за његово издржавање стижу нередовно. За све време постојања цитаделе био је изведен само лаки ремонт. Између осталог у децембру 2013. године руска компанија Гаспром је донела одлуку да додатно издвоји за обнову Брестске тврђаве око 50 милиона рубаља.

Ана Савицка,