Русија поједностављује процедуру добијања виза

04-04-2014 03:18:02 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија поједностављује процедуру добијања виза за странце. Експерти прогнозирају осетно увећање туристичких токова.

Владин нацрт закона који нуди да се поједностави процедура издавања руских виза страницима налази се на разматрању посланика Државне думе. Нема разлога да се сумња у то да ће он бити усвојен. Пошто су руске власти заинтересоване за проширење и јачање међународних контаката на нивоу грађанског друштва. Другим речима то се зове народна дипломатија.

Ако закон буде усвојен, количина докумената потребних за издавање визе ће бити смањена. На пример, странцу који дође по туристичку визу неће бити потребно да прилаже уговор о пружању туристичких услуга. Увећава се максимални рок важења туристичких виза са 30 дана до 6 месеци.

Такође пројектом је предвиђено увећање рока важења дипломатске или службене визе са три месеца до годину дана за шефове страних држава, чланове званичних делегација, дипломате, раднике административно-техничког персонала дипломатских представништва и слично. У целини, како се очекује, будући закон олакшаће улазак у Русију страним грађанима који долазе у пословну посету, као и у циљу развоја и подршке културних, научно-техничких, друштвено-политичких, спортских и омладинских веза.

Могуће увећање времена за израду визе због најезде будућих туриста у руске конзулате у страним земљама допушта потпредседник фонда Миграција 21. век Наталија Власова.

- Количина докумената који треба да се приложе ради издавања визе биће смањена. То ће скратити рок издавања визе. Али са друге стране може да се увећа број људи који желе да искористе такву предност. то ће бити обострани процес. И он ће изазвати прилив странаца у Русију и прилив руских држављана у друге земље. Туристичким визама се ствар неће ограничити. Ту је и научно-техничка сарадња, и културне везе. То ће проширити сарадњу између Русије и других држава. Развијаће се омладинска размена, што ће допринети привлачењу инвестиција у Русију.

Без обзира на гласине о пооштравању визног режима у контексту украјинске кризе, западне земље не планирају да одустају од гостију из Русије. О почетку рада на поједностављивању визних процедура за руске туристе, све до издавања бесплатних виза већ је објавила Италија. слични процес је покренут и у Грчкој. Без сумње, западни туристички бизнис притиска на своје владе како они у својим спољнополтичким играма не би заборавили на реалну економију. Очигледно то је једна од малобројних полуга које су у стању да врате међудржавни дијалог у конструктивне токове.

Сергеј Дуз,