Најјезивија места у Санкт Петербургу

13-04-2014 08:41:40 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Санкт Петербург је један од најдивнијих градова Русије, и сваки човек, макар једном у животу, обавезно треба да га посети. Али ова круна класичне архитектуре чува бројне тајне и сматра се једним од најмистичнијих градова у свету. Санкт Петербург је пун митова и легенди, уличица, паркова, двораца, које леде крв у жилама свих путника, који су дошли да их посете...

Сваки становник северне престонице зна да је пред саму своју смрт, град проклео царевић Алексеј, син Петра Великог, кога је отац и уништио. Периодично град осећа утицај страшног проклетства. То је и револуција 1917. године, и 900 дана блокаде у Другом светском рату, и има их, ко сматра ове догађаје као оглашавање последњег проклетства царевића.

Санкт Петербург је град, изграђен на костима, не по хришћанским традицијама и обичајима, и можда је то неки разлог што периодично плаћа данак крвљу и животима својих грађана за грехове из прошлости. Данас ћемо споменути најпопуларнија тајанствена градска места, која попут магнета стално привлаче грађане и туристе.

Један од најимпозантнијих објеката у граду, овејан је невероватним легендама, а то је Исакијевски сабор, који је грађен током четрдесет година. Према пророчанству, архитекти Аугусту де Монферану предрекли су да ће умрети убрзо након завршетка сабора. Сматрају да је из тог разлога Монферан, колико год је могао, одуговлачио завршетак изградње. Даље следе само чињенице. Месец дана након завршетка радова архитекта је умро. И још једна легенда везана за Исакијевски сабор. Причало се, да док је сабор у скелама, ништа не прети царској власти. Након завршетка изградње, 1858. године, сабор је био у скелама до 1916. године. Ускоро, након склањања скела, дошло је до револуције. Истина, према другим подацима, разлог дуготрајне изградње није било пророчанство, него обична грешка Аугуста Монферана у плановима објекта.

Чувена Ротонда у Гороховој улици, где се налазе такозване „ђавоље степенице“ једно је од најпознатијих, па чак и култних места Санкт Петербурга. Једни кажу да је зграда у почетку грађена за масоне, други - као неки сатанистички храм. Затим је тамо била јавна кућа, а почетком прошлог века ту је живео легендарни Григориј Распутин.

Према локалном предању, свако, ко је доживео неуспех у љубави, да би исправио своју ситуацију, требало је да остави натпис на зидовима Ротонде. Дошло је до тога, да су све просторије биле исписане уздуж и попреко. Очигледно је настао обрнут обред, - ко жели срећу у љубави, треба да обрише један од натписа на зиду, и онда ће Ротонда захвално одговорити. Осим тога, свако, ко се подигне уз ђавоље степениште са затвореним очима и нађе храбрости да остане тамо на целу ноћ и то затворених очију, биће награђен за своју смелост тиме, што ће му се испунити највећа жеља.

А најуклетије место у граду је Обводни канал, чија је изградња почела још крајем 1760.-тих година на старим местима одржавања паганских обреда. Место се сматрало лошим, није се тамо смело ништа градити, полагати канале, јер би градитељи узнемирили мртве. У време првих грађевинских радова много је радника гинуло, масовно су бежали са тих места, чак под претњом смрти. Касније су Обводни канал назвали „канал самоубица“. Права епидемија самоубица забележена је двадесетих година прошлог века, али и данас ово место је привлачно за њих.

То је само мали део места у Санкт Петербургу, која су обавијена тајнама, проклетствима и легендама. О другим местима – други пут.

Аљона Ракитина,