Руси разматрају куда на одмор?

17-04-2014 06:06:03 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Пред почетак летње сезоне, многи грађани Русије размишљају куда поћи током летњег одмора. Европа обећава да неће пооштрити визни режим за обичне грађане. Ипак, емотивна реакција неких чланица ЕУ на одлуку Крима да се врати Русији, изазива бројне сумње код руских туриста.

Сам Крим је привлачан, али његова инфраструктура није спремна за масовни долазак туриста. У Египту, Тајланду, Турској- политичка ситуација није стабилна. Ипак, унутрашње прилике мање од свега утичу на избор руских туриста, уверавају стручњаци.

Руси све ређе резервишу туре у Европи. Незадовољни позицијом Москве у односу на дешавања на Криму, Брисел је изјавио да замрзава преговоре о увођењу безвизног режима за грађане Русије.

Туристи са великим ентузијазмом гледају на проверене дестинације и одмаралишта, иако се налазе у државама са нестабилном политичком ситуацијом, говори потпредседник Асоцијације туроператора Русије Александар Курносов:

- Без обзира на проблеме у Египту, он се налази на другом месту по обиму туриста који се одмарају у иностранству. На првом месту је и даље Турска. Како показује досадашње искуство- руски туристи одлазе тамо где им је лепо, без обзира на политичку ситуацију. Зато, верујем да ће дестинације попут Турске, Тајланда и Египта остати омиљене...

Због купања на мору, нема потребе путовати у иностранство. Сочи, који је недавно са тријумфом примио госте Олимпијаде, спреман је да угости и хиљде туриста. Још једно, подједнако гостољубиво црноморско летовалиште у Русији- Крим, такође се спрема за дочек гостију, говори начелник управе међународне сарадње Ростуризма Валериј Коровкин:

- Што се тиче Крима, тамо се током успешних сезона, са постојећом инфраструктуром одмарало до 6 милиона туриста годишње. Сада тамо такође раде руски туроператери и разматрају шта се може искористити. Верујем да ће оспособити и припремити много тога за предстојећу сезону.

За оне који не љубе одмор на плажи, већ авантуру или одмор са образовним циљем у Русији такође могу да нађу много тога. Урал, Бајкал, Калињинград- вреди труда отворити карту и потражити сва та занимљива места. А ко воли шопинг, уместо у Милано или Лондон, може поћи у Токијо, Дубаји или Сингапур. Експерти су уверени да локалне радње љубитељима куповине могу да понуде велики избор робе.

Наталија Коваленко,