Туризам на Криму: Све што сте хтели да знате, а нисте имали прилике да питате II

23-04-2014 04:13:29 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Konstantin Chalabov/ vostok. |


О природним богатствима и лепотама Кримског полуострва може се говорити бесконачно. Необична клима, планински пејзажи, морски призори, лековити ваздух — то само у ”две” речи. И зато се овде тако активно развија екотуризам — интеракција човека и природе без штете по природу.

Само заштићених зона на Криму има 220 хиљада хектара, по површини то је скоро цео Луксембург. Највећа таква зона је Карадагска која се налази на вулканском масиву. Територија је наравно, заштићена, али на сам угасли вулкан Кара-Даг може да се попне, каже начелник управе рекреационих ресурса Министарства за летовалишта и туризам Крима Наталија Шереметјева.

- Еколошка стаза Кара-Даг нуди екскурзију од 4 сата. Ако прођете њоме 7 километара, показују вам угашени вулкан Кара-Даг. Природа је тамо предивна, сачувана у првобитном облику. Постоји и Стаза доктора Вјаземског. Још може да се крене у штењу морем: да се чамцем провоза дуж обале, што такође придаје колорит вашем путовању.

Осим природних лепота, у заштићеној зони постоји и делфинаријум. Тамо може да се прође курс ”делфинотерапије” - пливања и комуницирања са делфинима, који захваљујући ултразвуку који издају, опорављају читав организам и уклањају чак најтежи стрес. А љубитељи ваздушне стихије вероватно ће са задовољством уживати у призорима измаглице изнад природне зоне летећи параглајдером.

У Керченком националном парку може да се упозна са подводним светом, каже Шереметјева.

- У Керчу постоји подводни град Акра. Тамо ће се правити између осталог места за подводно истраживање. Туристичког карактера — не научно истраживање, већ да људи стекну позитивне емоције.

Вода је најчистија на Криму на два места: у Карадагској заштићеној зони и у заливу Ласпи. Али у залив може да се дође и постави шатор, да се борави у окружењу природе. Овде још од 60-их и 70-их година постоје кампови организовани за туристе, каже председник друштвене организације Туристички актив Крима Иван Коваљенко.

- У заливу је врло згодно за екотуризам. Обала представља нагомилане стене и подводне каменове. Људи могу мирно да дођу, стазама да се спусте ближе мору, да поставе шаторе и да направе место за ватру, има извора воде.

Карадаг, Керч, Ласпи — то је само почетак путовања по Криму. Ако волите да се успињете у планине или старине, обавезно се попните на Мангуп-Кале у рејону Бахчасараја. На платоу на висини ”тврђаве Мангуп” - тако се преводи са тјуркског назив планине, наћи ћете древни пећински град где су људи живели првих векова наше ере. А Храм сунца у Бајдарској долини је необичан кримски ”стоунхенџ”, место снаге где можете да сакупите енергију за проучавање свих природних лепота полуострва.

Марија Меркулова,