Туризам на Криму: Све што сте желели да знате, али нисте имали прилике да питате

24-04-2014 09:50:09 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Konstantin Chalabov/ vostok. |


Адреналин је гаранција психолошког здравља! И то потврђују многа истраживања. Савремени човек је превише навикао на миран и одмерен живот, и дефицит опасности у крви већ постаје прави проблем. Разуме се, није користан било какав ризик, али безбедни екстремни спорт је управо оно што је потребно оним ако и желе да вежбају нерве и да се при томе не плаше за живот.

На Криму таквог безбедног екстремног спорта има, и љубитељи адреналина одавно за то знају. Они за које је уживање у лепотама Крима са земље превише једноставно, увек могу да то ураде из ваздуха! Планина Клементјева код Коктебеља постала је совјевремено колевка совјетског једриличарства и падобранства. Ограничења скоро да нема, и може да се лети скоро целе године, говори руководилац Кримског републичког Центра једриличарског спорта Коктебељ и Спортског клуба Пара-Крим Борис Небрејев.

- Свако ко жели може да дође и да се одвоји од земље, да лети. Сартујеш са планине са 300 метара, спушташ се на 150-200 метара. Наредни талас формира Карадаг, и већ се достиже 1000-1500 метара. А надаље почињеш да се крећеш по струји. Човек осећа тишину у којој лети – испод тебе је 500-700 метара. После се према другим земаљским стварима осећаш мирније, сећајући се тог искуства: могу, радим и крећем се напред.

Љубитељима филма о Индијани Џонсу посебно ће се допасти паркови са конопцима у кримским шумама. Два таква парка се налазе поред Великог кањона Крима у Бахчисарском рејону и у граду Стари Крим. Сам парк је појас препрека разне тежине: степенице, брвна, точкови, мреже на конопцима које су причвршћене за дрвеће на висини 5-10 метара изнад земље.

Ако је адреналина на небу и у шуми мало, може се спустити још и у пећине под земљом. Крим има много пећина, само на платоу планинског масива Чатир-Даг има их три: Мараморна, Емине-Баир-Хосар и Емине-Баир-Коба. Мраморна је јединствена пећина са великом салом – 350 метара дужине, 28 висине и 40 у дужину, а клима је необично топла. Ни једна прећина Крима не личи на другу, каже директор Центра за спелеологију Оникс-Тур Александар Козлов.

- Као што су људи различити, тако и пећине: свака са својим карактером, са својом нарави. Пећина Мраморна је сачувана у свом првобитном виду. Доњи део пећине је јединствена формација од кристала. А Емине-Баир-Хосар је врло древна пећина, њена старост је неколико десетина милиона година. У њој се налази велико подземно језеро и такође огромна сала.

Тако да на Криму не може да буде досадно. Најважније је не претерати са адреналином: превелика доза овог лека од депресије има контраиндикације у виду неоправданог ризика и озбиљних повреда.

Марија Мерккулова,