Црно море као „црна белега“ за амерички систем «Иџис»

27-04-2014 10:11:16 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/U.S. Navy/ vostok.rs |


Појачава се војно присуство САД код јужних граница Русије и Украјине. У Црном мору се већ налазе два америчка војна брода – разарач Donald Cook и фрегата Taylor. Натовски генерали више не крију да су њихови радари усмерени на Крим.

На сајту Ратне морнарице САД мисија фрегате Taylor карактерише се на следећи начин: „уверавање савезника САД у НАТО-у у одлучности америчке Ратне морнарице да јача и побољшава интеракцију у постизању заједничких циљева у овом региону“.

Експерти међутим сматрају да је у овом случају циљ САД – психолошка подршка данашњој украјинској власти, затезање напетости у односима са Русијом и утицај на партнере из Европске уније. Економски притисак на Русију, која је изашла у сусрет својим сународницима у Криму, САД су допунили веома убедљивијим –према њиховом мишљењу- аргументом снаге. Разарач Donald Cook је опремљен ПРО „Иџис“ и крстарећим ракетама Tomahawk, а фрегата Taylor је опремљена противбродским ракетама „Харпун“ и ПВО системом SM-1MR "Стандард".

Али није све за Ратну морнарицу САД ишло у редовном режиму. Да подсетимо, 10. априла крстарица Donald Cook са крстарећим ракетама Tomahawk упловила је у неутралне воде Црног мора. Појављивање америчких војних бродова у овом акваторијуму у контрадикторности је са конвенцијом Монтре – о карактеру и року боравка у Црном мору војних бродова земаља, који нису приобалне на овом мору.

Као одговор, Русија је упутила ненаоружани авион Су-24 за облетање америчке крстарице. Притом, како сматрају експерти он је био опремљен најновијом руском опремом радиоелектронске борбе. Према овој верзији, „Иџис“ је још на довољној удаљености регистровао летелицу, подигнута је узбуна. Амерички радари су дефинисали курс зближавања са циљем. Затим су се екрани угасили, „Иџис“ је прекинуо рад, ракете нису могли да добију податке навођења на циљ. А Су-24 је прошао над крстарицом, направио борбени заокрет и имитирао ракетни напад на циљ. Након тога је направио заокрет и поновио маневар. И тако 12 пута.

По свему судећи, сви покушаји оживљавања „Иџиса“ да се дају подаци навођења на циљ за ПВО, доживели су неуспех.

Испало је, да је фронтовски бомбардер без наоружања, али са опремом за радиоелектронско блокирање радарских средстава противника, изашао на крај са разарачем. Експерти објашњавају ову чињеницу знатним манама најсавременијег америчког система ПВО и ПРО „Иџис“. То су могућности праћења циљева. Они добро раде када је ових бродова неколико и постоји координација. У овој ситуацији био је само један разарач. Очигледно је, да алгоритам рада радарских средстава на разарачу у систему „Иџис“ приликом активирања система радиоелектронске неутрализације са Су-24, - није профункционисао. Најсавременији систем, пре свега њен информациони, радарски део, није радио на адекватан начин.

Како јављају страна средства јавног информисања, након инцидента, „Доналд Кук“ је ургентно упловио у луку у Румунији. 27 чланова посаде су поднели рапорт о отказу. Како кажу, свих 27 војних лица су навели, да немају намеру да ризикују својим животом. О томе посредно потврђује изјава Пентагона. У њој се тврди да је акција деморализовала посаду америчког брода.

Стручњаци сматрају, да са војног аспекта Американци ће се замислити у вези усавршавања система „Иџис“. Са политичког аспекта, не очекују се демонтрациони потези са једне или друге стране. Али је за САД то крајње непријатна епизода. У целини, систем ПРО, који они успостављају, захтева колосална средства. Сваки пут треба доказивати, да је потребно издвајати ова средства из буџета. У исто време, земаљска компонента ПРО – противракете у силосима – била је тестирана у идеалним условима и показала је низак ниво ефикасности. Пентагон то брижно скрива. Најсавременија компонента – систем „Иџис“ морског базирања – у овој ситуацији такође је испољила своју слабу страну.

Систем, који је користио руски Су-24 и шокирао амерички разарач „Доналд Кук“, назива се „Хибини“ – по истоименим планинама на Кољском полуострову иза поларног круга. „Хибини“ је најновији систем радиолектронског неутралисања противника. Овим системом ће бити опремљени сви перспективни руски авиони. Недавно је систем имао наредна испитивања на вежбама на полигону у Бурјатији. По свему судећи тестирање је било успешно, јер је одлучено са се систем испита у условима, максимално блиским реалним.

Владимир Фјодоров,