Крим: Путовање кроз различита доба

27-04-2014 10:27:41 | | Глас Русије, фото: monuments-crimea.gov.ua/ vostok.rs |


Путовање кроз Крим је путовање кроз различита доба. Древне тврђаве, дворци, приморски кејеви – ту се одвијала историја, то се осећа на сваком кораку. Сваки историјски период, све културе и сви народи, који су некада живели на Криму, оставили су своје трагове. Ти су трагови богати и разноврсни.

Обавезна тачка путовања кроз историјска места на Криму је севастопољски Херсонес, који је на списку објеката светске баштине УНЕСКО-а. То није само древна античка и византијска насеобина, већ и колевка руског православља: управо ту се крстио кијевски велики кнез Владимир. Ту су сачувана и утврђења, и то и древна, и релативно савремена, из доба Првог светског рата. У експозицији музеја ћете вероватно први пут у животу видети древну византијску справу за ноћни риболов. Ни то није све. О значају Херсонеса прича шеф оделења развоја у националном забрану Херсонес Таврички Људмила Гриненко.

- Ту су и музеј, и колевака православља, и остаци древног града. Градска урбанистика је апсолутно приступачна за преглед. Шетња кроз то насеље је незаборавна. Ту је нађено и јединствено у Северном делу обале Црног мора позориште, све до сада се ту дају представе из репертоара античких комедиографа, као и савремене приредбе, које се веома хармонично уклапају у древни амбијент.Протеклог лета смо давали Едмона Ростана, романтичну комедију, која је доживела велики успех.

Све, који долазе у Херсонес, интересује такозвано звоно против магле. Оно је било скинуто са манастирског звоника Светог Владимира. У совјетско доба је звоно давало знак да је обала близу. Многи верују да се испуњавају жеље оних, који стоје испод тог звона. Иначе, људи, чак и далеки од езотерике, кажу да је атмосфера у Херсонесу политивна, она умирује.

Друго је непоновљиво историјско место Напуљ Скитски, највећи на Кримском полуострву археолошки споменик, древна престоница кримске Скитије. Пред микрофоном је директор Кримске републичке установе Историјско-археолошки забран Напуљ Скитски, кандидат историјских наука Јуриј Зајцев.

- Део територије је ограђен. Тамо се налази музејски павиљон и парцела са ископинама дела одбрамбених зидина, остатака кула и Јужног дворца. Тамо је било неколико интересантних грађевина, нађено много занимљивих ствари. Например, чувени маузолеј, који се зове Маузолеј цара Скилура. Ту се могу видети остаци древних грађевина, слушати приче водича, погледати фотографије, попети на видиковац – музејски павиљон је саграђен у облику древне куле.

6 километара од савременог Белогорска се налази археолошки парк Ак-Каја – прве престонице кримске Скитије. Сами бирате, шта и како да погледлате у Ак-Каја, - каже Јуриј Зајцев.

- Посетиоци долазе на активне ископине. Предлаже им се да око један сат обилазе насеобину – одбрамбене зидине, стамбене куће. Рушевине су веома питорескне. Могуће је погледати и насеобине из каменог доба, епохе палеолита, камену гробницу у кургану, средњовековне слике на стенама – петроглифе из хазарског доба.

Поред древних грађевина, у Ак-Каја је много лепо: огромне беле стене се дижу над зеленим падинама на позадини плавог неба. Херсонес, Напуљ Скитски, Ак-Каја – сада тачно знате: да би уживали у античкој или првобитној архитектури није обавезно ићи далеко – све је то на Криму, много ближе.

Марија Меркулова,