Јужни ток, руски агенти и бриселска параноја

29-04-2014 02:10:16 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


С обзиром да међу званичницима бриселске администрације расте подозривост према Русији, за коју већ многи тврде да поприма призвук хладноратовске хистерије, отуда није чудно да је чак и председник Европске комисије Мануел Барозо почео присталице Јужног тока називати „руским агентима“.

Међутим, ако се европска параноја настави развијати у том правцу, поставља се питање – да ли ће из визуре бриселске бирократије и сви они који се сутра буду грејали руским гасом такође постати „руски агенти“?

Подсетимо, како је недавно пренела бугарска штампа, а потом и британски Телеграф, Барозо је током поверљивог разговора са бугарским званичницима изрекао суптилне претње да не покушавају да спрече пооштравање санкција према Русији, које би могле резултирати замрзавањем Јужног тока, те им је по писању Телеграфа, још поручио да им не би било паметно да стану на пут уједињеном одговору Европске уније на руске потезе у Украјини. А као круна свега, Барозо је софијске власти упозорио - „Пазите шта радите. Знам да у Бугарској има руских агената“.

Наравно, након таквог понижавајућег тона у разговорима, неодољиво се стиче утисак да за Бароза балканске чланице Европске уније представљају само неку врсту бриселских поданика, ако узмемо као исправну ону дефиницију која каже да је поданик - особа која је подређена неком појединцу или институцији, те не ужива или не користи сва права слободног или самосталног човека.

Међутим, како се касније испоставило, ресорни бугарски министар је, барем судећи по његовој изјави на ту тему, показао да му није близак поданички менталитет, јер је рекао да би жртвовање Јужног тока биладиректна мера против Русије коју он не подржава. Штавише, поменути бугарски министар енергетике Драгомир Стојнев је касније дословно казао – „Не. Бугарска и ова влада бране своје националне интересе. Борићемо се за то да се Јужни ток реализује“.

Иначе, нешто слично су поновиле српске и бугарске колеге на сусрету у Варни пре неколико дана, где је био уприличен скуп под називом „Пројекат Јужни ток – Шта добијају Бугарска и Европа“. Том приликом је председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић истакао да ће руски гасовод Јужни ток донети Србији нова радна места иекономски развој земље, а од представника Привредне коморе Бугарске се могло чути да Јужни ток за Бугарску значи енергетску безбедност. То су потврдили и други учесници скупа рекавши да се у тој суседној земљи од гасовода очекује отварање 5.000 радних места, подстицај економском расту, побољшање социјалне ситуације у општинама кроз које пролази, те привлачење компанија из различитих сектора.

Према томе, чини се да понекад очигледни економски интереси ипак имају предност над европским директивама изреченим у жару антируске кампање. Другим речима, постоји шанса да ће здрав разум у балканским земљама кроз које треба да прође Јужни ток, однети превагу над бриселским захтевима, па макар Мануел Барозо у складу са досадашњим искуством, чак и у домаћицама поред шпорета који користе гас – препозна „руске агенте“.

Ратко Паић,