Сочи припрема пријем љубитеља екстремних спортова

13-05-2014 04:19:40 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/Hohum/cc-by-sa 3.0/ vo |


Сочи, где су недавно одржане зимске Олимпијске игре 2014., ускоро ће бити домаћин екстремних врста спортова. Завршена је монтажа највећег у свету висећег пешачког моста. Већ је поднет захтев за Гинисову књигу рекорда. Изграђен је над провалијом, на висини 220 метара. Дужина ове конструкције је преко 500 метара.

Одлучено је да се овај мост препусти онима, који воле узбудљиве доживљаје. Са овог моста ће вршити скокови у провалију на специјалним гуменим ужадима. Ова атракција је позната у свету као „банџи-скокови“ (Bungy Jumping).

У свету нема претерано много тако атрактивних места. Највећу висину има место за банџи-скокове Royal Gorge у држави Колорадо, где се и налази познати Велики кањон. Мост се налази на висини од преко 300 метара. Места за скокове има и у планинама Европе, Африке, Латинске Америке. У Азији је најпопуларније место за банџи-скокове непалски висећи мост The Last Resort. Он се налази у предивној клисури реке Бхоте Коси (Bhote Kosi).

Наравно на свим овим местима основна пажња је усмерена на безбедност. У Сочију, за тестирање издржљивости еластичних ужади за банџи-скокове, користе се међусобно спојени тешки гвоздени завртњи. „Безбедност контролишем лично“ – каже аутор овог екстремалног спорта, Новозеланџанин Еј Џи Хекет (AJ Hackett).

- Гумену ужад тестирамо пред сваки скок човека. Терет бацамо по пет пута. Терет је тежине 75 и 105 килограма. То је као два човека различите грађе.

Са основне платформе-скакаонице, скакач може да лети 60 метара. За праве „екстремале“ то и није велика висина. Прави доживљај они очекују од друге скакаонице, где је висина 200 метара.

Сада се цело постројење испитује. Неколико секција грандиозне конструкције моста израђене су провидним, да се доле види провалија. На први поглед конструкција делује „крхко“, али на сочинском мосту истовремено може да се налази до хиљаду и по људи.

Поред моста биће уређена још једна атракција. Назива се „Клатно“. То је прави лет кроз клисуру, прича са одушевљењем менаџер пројекта Дмитриј Федин.

- То је налик на велику љуљашку. Седнете у седиште, може и по две особе истовремено. И механизам спушта уже, које је причвршћено на средини долине. У полупречнику од 170 метара летите према другој страни клисуре.

У целини, да би добили довољну порцију адреналина, љубитељи екстремних спортова неће морати да путују у далеке земље из Русије. Прве посетиоце екстрим-парк у Сочију примиће у јуну.