Нимало дечији проблеми ”Артека”

25-05-2014 01:06:53 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Konstantin Chalabov/ vostok. |


Финансијски проблеми, незаконита приватизација и недозвољена градња. Легендарни дечији камп Артек који се налази на јужној обали Крима последњих година су потресали скандали. За украјинске власти он је био терет. Сада ће се решавањем нимало дечијих проблема Артека, наслеђеним од Кијева, позабавити Русија.

Осам килиметара плажа, свежина старих викендица, лаки корпуси, стадиони, базени. Сва деца бившег Совјетског Савеза сањала су да бар једном посете Артек, да тамо проведу упечатљиве и незаборавне дане. Најчувеније дечије летовалише је било основано 1925. године. Оно није престајало да ради чак ни у време Великог Отаџбинског рата. Када су фашисти заузели Крим, камп је био евакуисан на Алтај. Али одмах после ослобођења, још пре завршетка рата, грађевинци су обновили камп и он је примио децу из блокираног Лењинграда.

После распада СССР Артек се нашао под јурисдикцијом Украјине. За то време неколико пута је био на ивици затварања. Како би решиле финансијске проблеме, украјинске власти су предлагале да се он стави на лицитацију или да се изгради обалска линија. Али сваки пут у помоћ су притицали бивши посетиоци Артека који су скретали пажњу на проблеме омиљеног летовалишта и нису му давали да умре.

За украјинске власти све то време камп је био терет, истиче председник Центра за систематску анализу и прогнозирање, украјински политиколог Ростислав Ишченко.

- Као прво, заиста није било довољно новца за издржавање Артека у оном облику у којем је он радио за време Совјетског Савеза. Пошто украјинске власти нису имале програм васпитавања омладине, а као друго, тамо нису одлазили да се одмарају рођаци руководилаца земље, они су се обично одмарали у иностранству. Са друге стране, то је врло добро место на обали мора које би било добро приватизовати. Мислим да је Артека од уништења сачувало само то што је он својевремено био светски познат.

После уласка Крима у састав Русије судбином Артека позабавило се руско министарство образовања и науке. Ускоро ће бити припремљен програм модернизације кампа. Претпоставља се да ће се он претворити у целогодишњи образовни центар. Најважније је што ће камп сачувати свој међународни статус, истиче руководилац Комитета за дечији и олмадински туризам Асоцијације Туроператера Русије Људмила Сисојкина.

- Артек ће бити исти такав објекат од федералног значаја као и Орљонок, који је пре неколико година био узет под покровитељство председника РФ. Зато нема никакве сумње да ће статус бити подржан. У Артек ће бити уложен новац, он ће бити доведен у прилично стање. И тамо ће се одмарати не само деца из Русије, већ и из свих земаља ЗНД.

Програм такође предвиђа улагање великих средстава у развој инфраструктуре Артека, у кампу ће бити извршен капитални ремонт читаве инфраструктуре. Тако да 90-годишњицу која ће се обележавати наредне године легендарни Артек ће дочекати обновљен.

Светлана Калмикова,