Налазите се на страници > Почетна > Разонода > Крим чека туристе

Крим чека туристе

25-05-2014 01:18:54 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Nick Savchenko/cc-by/ vostok. |


Пријатан одмор за мало пара. Крим је увек био једна од омиљених дестинација за провођење годишњег одмора. Људи су овамо долазили тражећи дивљу природу и јединствене зоне националних паркова како би неко време провели далеко од цивилизације и осетили светлу носталгију за совјетском прошлошћу.

Километри плажа, окомите стене, тајанствене подводне пећине и, наравно, топло море. Сваке године на хиљаде туриста бира кримско полуострво за одмор и здравствени опоравак. У томе нема ништа чудно. Клима на обали Црног мора је врло блага – тамо је топло, али није врело. Ваздух је чист, а природа је јединствена. На Криму се добро осећају и мала деца и људи у позним годинама. На полуострво долазе и љубитељи активног одмора. За њих мештани организују мноштво најразличитијих обилазака историјских споменика.

Наравно, он засад не може да се такмичи с другим светским одмаралиштима с огромним хотелима са пет звездица. Крим је становнике Русије увек асоцирао на стихијски туризам. Многи су овамо долазили, што би се рекло, „на дивље“. Хотели и санаторијуми су се боље котирали од приватног смештаја. Тамо није тешко наћи кров над главом: улице се шарене од огласа с различитим варијантама боравка. Али сад то више нису скромне кућице или такорећи колибе, као што је било пре неколико деценија, већ савремени апартмани попут оних који се издају у Бугарској или Црној Гори.

За последњих 20 година украјинске власти нису чак ни покушавале да организују одмор на Криму или да га учине цивилизованијим, истиче кримски политиколог Владимир Џарала.

- Овде се пре свега имао у виду лични интерес. Постављало се питање ко и шта може да добије. Питање да се нешто учини за развој региона и земље се чак није ни постављало. То је пре свега довело до тога да је у току ових година упропаштен јединствени систем медицинског туризма. Ипоставило се да су услови за њега до те мере оскудни да је практично пао у заборав. Као друго, сам туризам је у сенци. Без обзира на то што су Крим посећивали и посећују милиони туриста, то не доноси приход држави. Зато се све одвија на нивоу приватног интереса. Ово помаже појединим људима, али нема никаквог смисла за регион у целини.

Руски стручњаци прогнозирају да ће се ове године повећати број организованих тура на Крим. Гости ће радије куповати туристичке аранжмане који укључују хотелску резервацију и авионске карте. Постало је компликованије доћи до полуострва самостално. Копнени пут преко Украјине је због сасвим јасних разлога затворен. Може се користити трајект преко Керченског мореуза. Од маја је број летова удвостручен. А у блиској будућности ће се појавити још један ферибот. Тако ће за време одмора трајект моћи да користи око два милиона људи. Осим тога, на полуострво ће чешће летети авиони. Ваћ сад они који то желе могу да купе јединствену карту за Крим у коју је укључено путовање возом до Анапе или до Краснодара, а даље трајектом или аутобусом.

Главно је да су цене одмора на Криму приступачне већини становника Русије. На пример, повратна авионска карта од Москве до Симферопоља се може купити за 7,5 хиљада рубаља. Све ове мере подршке ће на крају представљати снажан подстицај за развој туризма на полуострву, истиче шеф службе за штампу Ростуризма Ирина Шчегољкова.

- Надам се да ће се ово интересовање за Крим у будуће само повећавати. Становницима Крима се мора признати да се врло пажљиво односе према својим природним богатствима, све је уређено и чисто. Они заиста чине све што је у њиховој моћи како би сачували и историјске и природне споменике. Природа је заиста јединствена.

Туристичка сезона на Криму је почела у мају. По прогнозама стручњака највише гостију ће доћи из региона Русије. Очекује се да ће ове године полуострво посетити око 3 милиона туриста. Наравно до 8 милиона, као што је било у време Совјетског Савеза је још далеко. Али већ сад Крим може представљати озбиљну конкуренцију, на пример, Турској. По подацима Ростуризма прошле године је тамо одмор провело исто оволико становника Русије – три милиона.

Светлана Калмикова,