Налазите се на страници > Почетна > Разонода > Адреса детињства Артек

Адреса детињства Артек

01-06-2014 05:45:27 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Konstantin Chalabov/ vostok. |


У Међународни центар „Артек“ на Криму поново долазе деца. Првог летњег месеца тамо ће се одморити више од хиљаду деце из различитих региона Русије и Украјине. Артек је био отворен 1925. године као дечији логор-санаторијум.

Практично одмах он је постао једно од најбољих места одмора у Совјетском Савезу. Одмор у Артеку је требало заслужити. Ускоро је центар постао познат и у иностранству. Двадесетих година протеклог столећа на кримској обали су се одморила деца из Немачке, Холандије, Данске, Норвешке, Пољске, Француске, Шведске. Данас је Артек највећи дечији центар одмора на постсовјетском простору.

Од 4 шатора све до 10 великих логора, од првих 80 Московљана и Кримчана све до 1 милион деце, од пионирског санаторијума све до Међународног дечијег центра – то је огроман пут, који се мери годинама и судбинама свих, ко је некада посетио Артек. Прво је центар био основан као летњи логор за децу, која имају различита оболења. Кримско полуострво са његовом јединственом климом и огромним плажама идеално је одговарало за ту сврху.

Међутим, ускоро је логор стекао назив „дечије републике“. Француски писац Анри Барбис је назвао Артек „краљевином без краља и поданика“.

Захваљујући младом амбасадору мира 11-годишњој Саманти Смит, која је посетила Артек на позив совјетског руководства, логор је постао познат и у Америци. После тога САД, без обзира на политичка неслагања с Москвом, почеле су да шаљу децу на одмор на црноморску обалу.

У различито време су Артек посетили први космонаут Јуриј Гагарин, легедарни играч Махмуд Есамбајев, драмски писац Леонид Зорин, симбол светске синематике Татјана Самојлова, амерички лекар, педагог и друштвени делатник Бенџамин Спок, премијер Индије Индира Ганди и многи други.

После распада СССР-а Артек је преживео тешко време – његов је престиж пао, могућност боравка се продавала према комерцијалној цени. Без обзира на светску славу, украјинске власти нису додељивали потребну пажњу развоју центра. Данас је главни задатак обнављање пређашњег статуса Артека, - каже сенатор горњег дома руског парламента од Републике Крим Олга Ковентиди.

- Веома је важно да би наш Међународни центар постао центар, који деца запамте. Он је од значаја за сва летовалишта Крима. Логор је увек био отворен преко целе година. Зато његов програм мора да обухвати и годишњу обуку. У Артеку је неопходно радити, сачувавши педагошки потенцијал, који постоји. Треба обновити тим стручњака, који је увек постојао у Артеку. Данас у Артеку раде студенти из различитих високих школа Русије.

Већина логора за сада је затворено ради реконструкције у складу с руским стандардима.

У јуну децу примају у три логора – Поморски, Ћилибарски и Кристални. Коментар заменика генералног директора Артека Александра Косиха.

- Симболично је, што ће као и пре 89 година доћи деца из Крима. Током последњих 20 година она нису имала могућност да у већем саставу посете Артек.

Артек је проглашен најбољим од 100 дечијих логора у 50 земаља. Он је носилац ордена Пријатељство „Абот Фен“. У част Међународног дана заштите деце у Артеку је припремљен грандиозни празнични програм. Тамо су дошли познати руски ТВ водитељи, популарни уметници, музичари и познати спортисти, многи од којих воле Артек од малих ногу. 16. јуна ће Артек обележити 89. годишњицу.