Обама у Европи: Варшава, даље свуда...

03-06-2014 01:04:42 | | Глас Русије, фото: AP/Mike Groll/ vostok.rs |


Трећег и четвртог јуна председник САД Барак Обама ће посетити Пољску, у Варшави ће се састати са лидерима земаља Централне и Источне Европе.

О том догађају разговарамо са председником президијума Савета за спољну и одбрамбену политику РФ, главним уредником листа Русија у глобалној политици Фјодором Лукјановом.

Колико је важна ова посета?

- Што се тиче Обамине посете, он не долази тако често у Европу, обично чека неке посебне прилике. Овог пута главна прилика је 70-годишњица искрцавања америчког и британског десанта у Нормандији у време Другог светског рата. Али пре тога ће Обама доћи у Варшаву како би се састао са лидерима земаља Централне и Источне Европе, које су забирнуте због превише одлучних дејстава Русије у погледу Украјине, како оне сматрају.

Пољска очигледно жели да Обама подржи њену тежњу да буде лидер антируског фронта у Европи. Истина, САД често виде у Пољској инструмент свог утицаја на европљане ради достизања сопствених циљева. Тако да наде Пољака могу да се испотаве илузорним...

Власти Пољске активно се залажу за проширење НАТО присуства у Источној Европи.

Да ли ће ово питање бити решено 3. и 4. јуна у Бриселу на састанку министара одбране Алијансе?

- Мислим да ће тамо бити много разговора. Ипак јачање позиција НАТО-а на истоку Европе биће врло скромно, сада они имају недовољно средстава и могућности. НАТО планови ће бити, разуме се, временом кориговани, на шта ће отићи не месец и не година, већ много више времена, то је дуг процес...

Ставови Варшаве и Москве, ЕУ и РФ на разрешењу кризе унутар Украјине дијаметрално су супротни. При томе, прва страна посета Петра Порошенка после његовог избора за председника земље биће посета Варшави. Временски она се подудара са Обамином посетом. Да ли је то случано?

Да ли Петар Порошенко мора да се договара са Русијом?

Он несумњиво мора да се договара са Русијом, зато што никакве одлуке без уважавања мишљења и интерса наше земље неће проћи. Председник Украјине има добру шансу: да убеди грађане своје земље да ће спроводити нову, праведну политику, да ће моћи да успостави дијалог са представницима свих региона земље.

Али да ли је господин Порошенко спреман за такве изјаве и дејства? Не знам. Али није спреман, мораће да наследи све старе, болне проблеме Украјине.

Што се тиче ЕУ, он се у Украјини, може се рећи, прерадио, показао потпуну неспособност да решава конфликте. Мислим да ће се сада ЕУ њихати из стрене у страну, зато што је одвикла да решава како политичке, тако и војно-политичке кризе.

Варшава сматра да она зна шта ради! Брисел је збуњен. На крају крајева, обоје ће као и раније наслонити своју главу на јако раме САД. А Барак Обама, уморан од тешких проблема наваљених на њега, напустиће Пољску како би наставио европску турнеју са пријатнијим утисцима...

Ирина Чајко,


КАТЕГОРИЈЕ