Планови руских грађана за лето: одмор је озбиљна ствар

06-06-2014 05:04:18 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Nick Savchenko/cc-by/ vostok. |


Руски грађани рађе него раније путују на одмор на Крим. Одмор на обали Крима на четвртом је месту по привлачности, саопштио је генерални директор Савезног центра за проучавање јавног мњења. Валериј Фјодоров такође истиче: без обзира на веће финансијске могућности руских грађана, међу анкетиранима све је више ”патриота” који намеравају да се одмарају у домовини, а не у иностранству.

Жеље руских грађана, нажалост, не подударају се увек са реалним могућностима. Неки од њих које је анкетирао Савезни центар за проучавање јавног мњења признали су да ће провести одмор код куће, пошто породични буџет не може да издржи путовање у летовалиште. Ипак, има и оних који више воле дом и викендицу од далеких путовања, саопштио је Валериј Фјодоров.

- Таквих љубитеља кућног одмора у Русији је релативно мало. Ове године само 14% руских грађана нам је саопштило да када би имали могућност да бирају и потребна средства, они би све једно провели одмор код куће. Још 10% саопштило је да би изабрали викендицу. Тачније, сваки четврти код нас је кућни тип.

У целини, према подацима Савезног центра за проучавање јавног мњења, финансијске могућности руских грађана су битно порасле. Без обзира на то што оних који желе да путују у иностранство има мање, а оних који желе да се одмарају у домовини више.

Једно од првих места по популарности код руских грађана и даље држи Црноморска обала Кавказа — између осталог такви центри као што је Сочи и Туапсе. Али ове године добили су озбиљног конкурента. Исто то Црно море запљускује обале Крима. Полуострво се поново вратило у састав Русије, никаквих граница и царина сада нема да ометају руске грађане да оду на кримске плаже. На крају број оних који планирају да проведу тамо свој одмор значајно је скочио, истакао је Валериј Фјодоров.

- Колико људи би хтело да се одмара на Криму — раније страном, сада поново руском? Сада нам јеоко 8% саопштило да би хтело да проведе одмор на Криму. То је четврти правац по популарности.

Посебна пажња, наравно, поклања се одмору деце. Између осталог на Криму су санаторијуми и дечији кампови већ примили прве смене. Међу гостима су деца евакуисана са Југоистока Украјине, где се воде војна дејства. А у Русији, према подацима Савезног центра за испитивање јавног мњења, најпопуларнији вид одмора за децу је дечији камп. Тамо планира да пошаље своју децу 12% анкетираних. Исто толико планира заједнички одмор са децом на територији Русије. Још 10% анкетираних планира са породицом да оде на Црно море, остали у иностранство са децом.

Порастао је и оптимизам руских грађана поводом тога како ће провести одмор. Данас је више од трећине анкетираних уверено да ће се одморити предстојећег лета много боље него претходне сезоне.

Игор Силецки,