Хилари Клинтон: „Обазриви“ мемоари великих амбиција

18-06-2014 02:51:01 | | Глас Русије, фото: AP/Richard Drew/ vostok.rs |


Ове недеље је у САД почела продаја књиге, интересовање према којој гарантује само име аутора.

Друга самостална књига Хилар Клинтон „Тежак избор“ или „Тешке алтернативе“ скупо кошта: за њу је бивши државни секретар добила око 14 милиона долара. Додуше, у књижарама – и правим, и на интернету – још пре почетка продаја предлагали су је са попустом од 30 одсто – за 21 долар. У том издању има 600 страна текста и фотографија, док сензација скоро и нема.

Главна вредност је прича о сложеним решењима, животу и политици Клинтон. Она је била прва дама Америке све до 2000. године и објекат саучешћа због скандала са Моником Левински. Она је попут птице Феникс дигла се из пепела, изашла из сенке Била Клинтона и постала државни секретар САД у администрацији Барака Обаме. Иначе, књига „Тешки избор“ је умногоме покушај да се одвоји од данашњег домаћина Беле куће и створи лик Клинтон као самосталног политичара.

Говорећи о својим спољнополитичким погледима, Клинтон, између осталог, пише о Владимиру Путину, с којим, према њеном мишлењу, могуће је говорити само са положаја силе. Поред тога, Клинтон тврди да почетком 2013. године она је упозоравала Обаму о евентуалним компликацијама у односима између Русије и САД.

За америчку публику је један од главних момената део мемоара о кризи око напада на амбасаду у либијском Бенгазију. Ту супруга Била Клинтона ствара свој лик као обазривог и искусног дипломате. Ево што је Хилари Клинтон изјавила новинарима уочи изласка из штампе њене књиге.

- За мене је највећи проблем била одсутност консензуса у спољној политици, као и то да ли је могуће имати поверење према другима. То мора да буде промењено. Део тих проблема је почео, када се одлучивало о почетку ирачког рата. Како сам написала у књизи, прво сам се слагала, али после ми је било жао, како се све окренуло, те шта је открила та војна кампања. Постало је јасно да је то била грешка. Говорим то једноставно и отворено.

Према мишлењу већине политиколога у САД, ови мемоари Хилари Клинтон је очигледан покушај тима бивше прве даме, да извиди ситуацију, схвати како се аудиторијум односи према жени-политичару и формира њен позитиван лик. Књига „Тешки избор“ је избаласирана, ако не и стерилна „отвореност“ Клинтон. Њен је главни циљ да привуче пажњу. Ево још једног фрагмента открића бившег државног секретара.

- Радила сам на томе да бих преокренула америчку спољну политику у страну, коју називам „умном силом“. Да би постали успешни у 21 веку, морамо да интегришемо традиционалне инструменте спољне политике, помоћ у развоју, војну помоћ с другим методима – стимулисањем приватног бизниса, обуком лидера грађанског друштва. Морамо да им помогнемо да одреде проблеме њихових земаља и нађу решења. Морамо да искористимо предности Америке да би саградили свет, где ћемо имати више партнера, него противника. Морамо да делегирамо пуномоћја. У овом свету мора да буде мање конфликата, сиромаштва и више радних места.

Додуше, за сада је резултат супротни – што је већа жеља Клинтон да предложи своју кандидатуру за председника, то је нижи њен рејтинг. Данас око 54 одсто Американаца би хтело да је види на највишем положају. Почетком године је тај показатаљ био за 5 одсто виши. Иначе, премијера књиге у Њу-Јорку је изазвала праву ажиотажу.

За сада Хилари Клинтон ћути о својим политичким плановима. Она је обећала да ће се почетком идуће године определити, после избора у Конгрес. Међутим, сама открића бившег државног секретара имају посебан значај на позадини кризе у Ираку и Сирији. Она пише да је за разлику од Барака Обаме иступала за оружану помоћ опозицији у Сирији, односно, заузимала је стриктнији став од данашњег газде Беле куће, кога оптужује за мекуштво.

Другим речима, Хилари Клинтон и њен тим за пиар покушавају да искористе слабости данашњег лидера и истичу предности бивше прве даме. Експерти су уверени да су премијера књиге и турнеја кроз земљу фактички почетак предизборне трке Хилари. Међутим, ажиотажа може да брзо престане. Вероватно зато ће Клинтон пратити представници организације Ready For Hillary . Они иступају за истицање њене кандидатуре за положај председника САД, те врбују присталице.

Роман Мамонов,