Званични Кијев сатерава земљу у угао

18-06-2014 03:10:22 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Evgeny Kotenko/ vostok.rs |


Свега нешто више од недељу дана прошло је после церемоније инаугирације новог председника Украјине Петра Порошенка, који је обећао хитну нормализацију земље.

Ипак, само за неколико последњих дана ситуација у Украјини се заоштрила до крајње границе. Што даје све више повода да се тврди да званични Кијев, не без учешћа својих западних савезника, сатерава земљу у угао. О свом виђењу ситуације у Украјини, њеним узроцима и последицама говори у интервјуу нашем коментатору Игору Јазону у телефонском разговору из Брисела Лук Мишел, белгијски геополитичар, генерални администратор Невладине организације Евроазијска опсерватируха та демократију и изборе.

- У потпуности делим то мишљење, пошто Кијев једноставно не жели да води преговоре са Русијом ни о томе да донесе мир истоку Украјине, ни о гасу, ни о било чему другом. Прво што треба схватити јесте природа људи који одређују политику Кијева. Порошенко само прдставља ове људе. Ко су ти људи? Углавом су они изашли или су блиски прошлој бандеровској средини, тачније присталицама идеја Бандере. Чак они који се могу уврстити у умерене лидере, као што је на пример Тимошенко. 2004. године њена странка се ујединила са партијом Свобода, која је у суштини бандеровска. Сада Кличко. Кличко је изашао из средине минхенских бандероваца. Карактеризовати бандеровце врло је лако – то су они које је узела у воје руке америчка тајна служба Ција – а пре ње су их контролисале нацистичке тајне службе. 1945. године немачки генерал Гелен предао је Американцима све шпијунске тајне мреже, између осталог и бандеровце. И када је Немачка постала члан НАТО-а, бандеровци су аутоматски почели да служе Цији. Као војна организација бандеровци су постојали још 50-их година и НАТО их је активно користио. Како ми се чини, ова прича може да осветли улогу мадам Меркел у украјинским пословима, прилично сумњиву улогу. Ко још данас руководи Украјином?

Јацењук, актуални премијер, раније је радио у ММФ и истовремено је био банкар у познатој америчкој секти сајентолога. Још један пример – министар унутрашњих послова Аваков, чији фејсбук је постао основни извор вести из Украјине за агенцију Франс-Прес. Аваков је међународни преварант. И прво што је он урадио, уништио је досије о својој прошлости у архивима министарства. Сви они су чинили отприлике исто. Порошенко – била би грешка видети у њему само симпатичног ”чоколадног барона”. Јер знају га и у Африци, пре свега у Кот д Ивуар, по такозваном рату за какао. Какао је стратешка сировина за западну прехрамбену индустрију. И резултат ове конкуренције за сировину између Француза, Енглеза и између осталог Порошенка, неколико година трајао је грађански рат у Кот д` Ивуар, уз укључивање плаћеника. Данас је Порошенко постао председник и најзабавније је што о њему више знају африканци, него сами Украјинци. И иза леђа свих тих људи стоји Вашингтон који решава за све. Ових дана то је директно изјавио министар Сергеј Лавров. Говорећи о преговорима око газа, рекао је да у њима постоји ”трећа страна”. Министар је није назвао, али је свима јасно да је реч о САД. У САД је јак војноиндустријски лоби. Врло су јаке две политичке групе. Једна су такозвани неоконзервативци, то је бивши тим председника Џорџа Буша млађег. Друга је они које зову реалистима.

Њихов лидер Бжежински игра се светом као шаховском таблом. Бжежински је био заклети непријатељ Совјетског Савеза, а сада је непријатељ Русије. Он је врло утицајна политичка фигура, пошто је војни саветник председника Обаме у геополитици. Добро је познато да би Бжезински хтео да започне нови хладни рат са три циља. Први је да обнови трку у наоружавању, пошто војно-индустријски комплекс тренутно преживљава кризу. Други је да омете препород Русије као велике силе. Трећи циљ је да разори економске везе и сарадњу између Европе и Русије, укључујући партнерство у гасној области, између осталог у нади да ће продавати Европи свој гас из шкриљаца, без обзира на то што је он много скупљи од руског. Ради достизања ових циљева Вашингтон и игра на украјинску карту како би једном заувек посвађао Русију и Украјину, натерао Русију да прекине испоруке гаса у Украјину, а и у Европу, и коначно покушао да примора Русију да уђе у рат који Кијев води против рускофонских области на истоку Украјине.

Игор Јазон,

Читајте више наУкрајина из минута у минут