Ризикуј и пробај. Најлуђи укуси московског сладоледа

19-07-2014 01:01:17 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Вероватно нико неће оспоравати да палма првенства у свету сладоледа заслужено припада италијанском. У питању је разноврсност сорти за сваки укус, а боја може да излуди чак и најпостојанијег следбеника аскетског живота.

Међутим, они који су целе године сањали о томе да доспеју у Рим или у Фиренцу само ради једне једине кугле сладоледа сад могу смело да промене своје планове и да крену за Москву. Зато што је Трећи Рим постао нова престоница најукуснијег и најнеобичнијег сладоледа на свету.

Сладолед је увек популаран у Русији, чак и у току студене зиме, што не престаје да чуди странце. Од пистаћа, ваниле, јагоде, крем-бруле – све то знамо и волимо од детињства. Зашто се онда не бисмо одважили на нешто што се налази ван граница нашег искуства у погледу укуса и зашто да не испробамо најневероватније комбинације овог лета?

Палма првенства припада сладоледу од цвекле и бородинског хлеба,који се служи у московском кафићу Ragout. Он се сервира у виду две засебне кугле – у једној посуди за сладолед хармонично се једна поред друге налазе кугла засићене боје цвекле и истог укуса и бледо-жута кугла у којој се крију комадићи бородинског хлеба – то је ражани хлеб у чији састав улазе меласа и коријандер, што му даје пикантан, слаткаст и љуткаст мирис. Зачуђујући спој неспојивог. Овај сладолед представља невиђену аналогију класичног боршча и мирисног бородинског хлеба у свету дезерта. Свако ко се одважи на невиђену гастрономску авантуру касније ће поносно причати запањеним пријатељима и познаницима какав невероватан сладолед је пробао у Москви.

Док прва посластица представља квинтесенцију руског стила у кулинарству, сладолед с укусом кокицанас подсећа на америчку традицију спремања дезерта, светску филмску продукцију и сале препуне људи који желе да виде своје идоле на екрану. Овај весели сладолед се може пробати у ресторану Black Market. Највише чуди осећај слаткоће и соли које наши рецептори за укус истовремено шаљу у мозак. То је врло деликатна комбинација укуса која ће се свидети и одраслима и деци.

И они који предност дају бестежинском шербету имају где да се размахну. Љубитељи грузијке кухиње ће по заслузи оценити шербет од нара с чачоми шербет од агрума с естрагоном.У првом случају опори укус нара се изванредно слаже с чачом (грузијско жестоко алкохолно пиће које спада у врсту брендија од грожђа), притом се алкохол практично не осећа, али дезерт поприма посебну пикантност. Шербет од агрума је направљен од зрелих абхаских лимуна, а естрагон рецепту придаје свежу и нимало баналну ноту. Овим шербетима ћете бити почашћени у кафеу Хачапури.

За оне који осећају носталгију за Италијом ту је изванредан сладолед од павлаке с рикотоми сладолед од лимуна с мајчином душицом. Први је богат, калоричан дезерт као оброк, а други је лак, скоро бестежински, који се може појести чак и после врло богате вечере уз сећање на дивне алеје римске Виле Боргезе или уске напуљске уличице. На виртуелно путовање по Италији позива пицерија Montalto.

У току последњих година руски главни град је начинио огроман скок поставши пуноправни законодавац гастрономске моде и претворивши се у праву Меку за све љубитеље префињене и укусне хране. А необичан сладолед представља очигледан доказ за ово.

Аљона Ракитина,