Туристичке туре у Украјини: излет у рат и разгледање полуразрушених градова

31-07-2014 09:44:23 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Максим Блинов/ vostok.rs |


На југоистоку Украјине, у зони оружаног конфликта, туристички оператери освајају нове маршруте. Свима који то желе за одређену суму нуди се путовање у полуразрушене градове, у којима украјинска војска спроводи активна борбена дејства. Ма колико то било у први мах чудно, овај вид туризма све је популарнији, нарочито међу странцима.

Једна од најефтинијих екскурзија је Славјанск и кошта хиљаду гривни, односно око 3000 рубаља. Цене расту како се иде ближе борбеним дејствима.

Посета местима, где непосредно у време "излета" одјекују експлозије и чују се пуцњи, кошта неколико пута више, до 8000 гривни. За тај новац туристима је обећана комплетна заштитна опрема. Туристи су такође упозорени на могуће непредвиђене ситуације на контролним пуктовима, за које се карта посебно плаћа.

"Екскурзија" траје око два сата. Туристима се показују „знаменитости“, настале после борби, порушене куће, кратери од пројектила. Водич детаљно говори о борбеним дејствима вођеним на тој територији и војним операцијама. Пронађене гелере од пројектила, чауре и муницију, туристи могу да понесу са собом за успомену.

Такве туре, ма колико то било необично, све су популарније. Велики број људи жели да види својим очима последице страшних догађаја на истоку Украјине. Приметно је да међу туристима има много страних грађана.

Треба рећи да ово није први пут да туристичке агенције покушавају да зараде на кризи у Украјини. У децембру прошле године када су у центру Кијева одржавани масовни митинзи присталица „евромајдана“ предузимљиви бизнисмени организовали су обилазак кампова различитих политичких партија.

Гостима су показивани шатори присталица Виталија Кличка и украјинских националиста из партије Свобода. Опасности таквих тура организатори су прећуткивали. Туристима је као бонус обећавана посету дјути фри шопу и куповина „алкохола без царине за Нову годину. И сва та задовољства за 7000 рубаља. Међутим, осим туре на „евромајдан“ агенција је нудила клијентима путовање у Чернобил и скокове са високих литица на Криму.

Читајте више наУкрајина из минута у минут