Снајперска пушка МЦ-116М превазилази већину аналога

30-10-2014 10:36:18 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Најновија снајперска пушка МЦ-116М, направљена на бази спортске пушке високе класе, већ се испоручује МУП-у Русије. Како је саопштио званични представник компаније конструктора – Tуљског конструкторског бироа алата, постоји дозвола за њен извоз. Усавршена варијанта оружја је била приказана на недавном међународном сајму Интерполитех-2014. у Москви.

МЦ-116М изазвала је велико интересовање код представника безбедносних ресора. Главни prednost је коришћење композитне цеви, истиче експерт за стрељачко наоружање, творац сајта о оружју world.guns.ru Максим Попенкер:

- Узима се челична цев са танким зидовима, даље се на специјални начин намотава влакно од композитног материјала. То даје отпорност при малој маси и доброј проводљивости метала. Смисао је смањење масе и повећање карактеристика на рачун бољег термичног ефекта, када се цев брже хлади. То смањује хабање материјала, зато што је термичко хабање најкритичније. Уз правилно наношење композитног материјала, то повећава чврстоћу цеви и смањује колебања. Повећава се техничка прецизнос оружја.

Пушка МЦ-116М је намењена погађању отворено распоређене живе силе противника, као и специјалним снајперским операцијама, које захтевају погађање циља једним (првим) високопрецизним поготком. За разлику од снајперске пушке Драгунова (СВД), ово је оружје друге класе, мада СВД заслужује највише похвале и по својим карактеристикама превазилази стране аналоге. СВД је широко коришћена практично у свим операцијама совјетске и руске армије од тренутка уласка у наоружање и била је изузетно поуздан и погодан за руковање образац стрељачког оружја.

Али најновија МЦ-116М је инструмент за решавање посебних задатака. Она осигурава ефикасни домет паљбе од 1200-1500 метара, показатељ одустпања приликом коришћења високопрецизних патрона је мањи од једне угаоне минуте. За рад са МЦ-116М потребан је висок ниво припреме стрецла, квалитетне патроне. Ова пушка може да буде тражена у безбедносним ресорима, истиче Максим Попенкер, таквим као што је сепцијални одред МУП-а, ФСБ, ФСО, армијски специјални одреди.

Снајперска пушка МЦ-116М је била разрађена 1997. године у туљском Централном конструкторском бироу спортског и ловачког оружја на бази 7.62-милиметарске спортске пушке МЦ-116 са једнократним пуњењем, коју су успешно користили руски такмичари на меуђународним такмичењима у стрељаштву. Тренутно се МЦ-116М производи у Тули у огрнаиченом тиражу по специјалним наруџбинама. Управо санјперска пушка Драгунова је основа за војне снајпере.

Питање шта ће даље куповати безбедносни ресори остаје отворено. Данас неколико руских компанија врши разраду нових видова стрељачког наоружања, између осталог снајперских пушки. Велико интересовање изазива високопрецизна снајперска пушка ОРСИС Т-5000. По својој прецизности она превазилази све руске и већину страних аналога.

Олег Нехај,