Дански медији о изборима за украјински парламент: Трагикомедија или фарса?

30-10-2014 08:52:53 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Ramil Sitdikov/ vostok.rs |


Све је било као и обично када је реч о Украјини: са нагомилавним противречностима и несувислим фразама. Често је то производило прилично осетан ефекат.

Најзабавнија су била саопштења допсиника tv2 Уле Теркелсен из Кијева. И не само зато што се она увијала у свој огромни карирани капут, па се уз то обмотавала и перјаним јорганом, пошто хотел, као и већина кијевских зграда, није имао грејање. Ула очигледно није одлазила далеко од хотела и разговарала је поводом тих околности са имућним грађанима Кијева. А када би се одважила да се помери од центра само 200 метара, чула би сасвим другачија мишљења.

Тачније: да су људи разочарани, да не верују у побољшање, да су уморни од револуција и промена власти. Тиме се објашњава релативно мали проценат гласалих на изборима. Људи би јој рекли да се живот последњих месеци погоршао, али нико се не одлучује да изађе на трећи Мајдан, као прво зато што се плаши наоружаних радикала који се шетају по граду, као друго, не верује да ће то помоћи.

Ула је одушевљено говорила о томе да су актуални избори били убедљива победа проевропских снага. При томе у сенци је остала то што огроман део земље у изборима уопште није учествовао. Данска новинарка је набрајала задатке који стоје пред новим парламентом, међу којима је најтежи борба против корупције. Према њеним речима, у Украјини је све – и економија, и политика, погођено корупцијом. Украјина је најкорумпиранија земља Европе, сваки пут је говорила Ула Теркелсен. Значи, ако је веровати логици, у парламенту су корумпирани политичари. И они треба да се боре сами са собом?

Између осталог о корупцији у Украјини. О њој је такође говорила у телевизијском програму Дедлајн Ана Либак из Берлингске. Угледна новинарка је покушавала да буде оптимистична, ипак пред крај је мрачно констатовала да је Украјина неуспела држава у којем политичаре купују и продају олигарси. И то не противречи позиву суграђанима председника Украјине Порошенка у којем их он убеђује да не продају своје гласове на изборима за парламент. Значи, трговина гласовима је тражена и повољна продавцима – стандард опада, људи некако треба да саставе крај са крајем.

Вечити критичар Совјетског Савеза и Русије, новинар Самуил Рахлин истакао се чак у тој кампањи, изрекавши мисли о томе да је намера Русије да призна украјинске изборе неискрена и лицемерна. А када би Русија одбила да их призна? Могли бисмо да замислимо како би се Рахлин радовао у том случају.

Телевизијски репортери Матилде Кимер и Уфе Древсен из све снаге се трудио да буде објективан. Са тим у вези индикативан је сиже из Краматорска на југоистоку Украјине, у којем је интервју са грађанима приказан на фону јарких букета и венаца цвећа. Вероватно је то требало да остави повољан утисак на гледаоце: они највероватније нису схватили да се све дешава на пијаци где се продаје погребна опрема. То је врло симболично, ако се узме у обзир да је Краматорск град где су недавно вођене жестоке борбе, које су однеле животе стотина, ако не и хиљада људи. Једном речи, у предизборној Украјини постојала је велика потражња не само за гласовима бирача, већ и за погребном опремом.

Такава трагикомична фарса је испадала понекад у данским медијима приликом осветљавања избора у Украјини. Саме изборе многи грађани ове земље такође сматрају фарсом, о чему су много пута говорили, између осталог директно у микрофоне данских новинара.

Лариса Солдоченко,