Ауторска изложба фоторепортера МИА „Росија севодња“ у Москви

17-11-2014 02:49:08 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Ауторска изложба специјалног фоторепортера МИА „Росија севодња“ Владимира Вјаткина „Енергија тражења“ биће отворена у московском изложбеном центру „Радник и колхозица“ 18. новембра и трајаће до 18. јануара 2015. године. Изложба ће објединити 200 јединствених ретроспективних фотографија.

Историја Русије и судбине људи који су стварали ту историју, главни су ликови фотографија Вјаткина. Његови радови обухватају период више од 4 деценије и одражавју биографије и имена како познатих, тако и обичних људи. Међу ликовима на његовим фотокомпозицијама су и легендарни балетмајстор Игор Мојсејев, чувени хирург Вахтанг Немсадзе, војници који су ратовали у Авганистану, становници Дагестана, совјетски спортисти- олимпијци.

„Енергија тражења“ је за мене тражење самог себе, као и тражење својих хероја.

Фотографија је за мене јединствена професија. Сваки снимак је фрагмент судбине. Мени је важно све, зато снимам у серијама“- изјавио је Вјаткин.

Фотографије ће бити подељене у три целине- „Енергија живота“, „Евергија стваралаштва“ и „Енергија спорта“. Изложба ће бити допуњена мултимедијалним форматима: гледаоци ће видети слајдове уметника.

„Владимир Вјаткин је посебан фотограф, који је почео своју сарадњу са новинском агенцијом још 1968.године. Његови радови високо су оцењени у Русији и у свету. Они су необични, у њима постоји баланс стваралаштва и документарне истине“- рекла је начелница одељења изложбених пројеката МИА „Росија севодња“ Ксенија Никољскаја.

Према речима Вјаткина,- „на својим снимцима желим да докажем да умем даговорим са људима језиком метафоре, симбола, знака. Снимам истину душом и срцем, фотогфрафија није тек фиксација за мене. Мој задатак је да кроз снимке натерам човека да се замисли над својим животом, животом Русије уопште. Фотографија не може да решава проблеме, али их она може одредити, одредити то што плаши све нас.“

На изложби ће бити представљена фотоисторија и самог аутора. Посетиоци који прођу свих девет сала, видеће специјално припремљен интервју МИА „Росија севодња“ са Вјаткиним где он говори о тајнама својег мајсторства.