Шта читати за време зимског одмора

28-12-2014 12:01:15 | | Глас Русије, фото: Fotolia/magdal3na/ vostok.rs |


Новогодишњи одмор је најбоље време за читање!

Обично у току радних дана одлажемо за боља времена све оно што бисмо желели да прочитамо. И ово дуго очекивано време само што није наступило! Шта је најбоље за читање зими? Свој избор књига с нама је поделила писац и књижевни критичар Оксана Лисковаја.

"Пре свега, препоручујем Голсвортијеву Сагу о Форсајтима и искрено завидим онима који ће је читати први пут. Сага је врло добар жанр за дуге празнике. У овом роману, по мом мишљењу, има изванредних карактера и животних сижеа који су типични за наше време. Она је преведена на многе језике и приступачна је читаоцу с било којим искуством читања. Још једна класична књига, која је добра за зимско време јесте Рат и мирЛава Толстоја. Чини ми се да сад наступа време овог романа, његовог новог читања. За оне који би одмор желели да потроше читајући дубоко штиво у овој књизи постоје све компоненте – дубока филозофија, религиозност, историја окрутности и човечности.

У данашњој сложеној геополитичкој ситуацији није сувишно сетити се како треба да буде уређена идеална држава и проверити своје теорије о томе: Платонова Државаће нам помоћи да се замислимо о животу и о политици и њеним истинским компонентама.

За време Божићних празника вредело би поново прочитати дивне О.Хенријеве приче, посебно Дарове мудраца. То је изузетна прича о љубави у којој материјалне вредности савладавају своје физичке границе. Кратке и добре О.Хенријеве приче поседују празничну магију и одлично одговарају онима који не могу дуго да читају.

Једи, моли, воли америчке списатељице Елизабет Гилберт. Ова књига вас неће обавезати на то да седите с њом у загрљају или да размишљате о вечности. Можете је оставити у сваком тренутку, а касније јој се вратити. Такође, ова књига је добра као водич за путовње у нови живот после великог умора, стресова или несанице. Узгред речено, у њој постоји тако дубок опис једења наполитанске пице да ми сећање на њу још увек изазивају топлоту у желуцу.

Свима саветујем да прочитају изванредну зимску бајку Крцко Орашчић и Краљ мишеваЕрнеста Теодора Амадеуса Хофмна. Навикли смо да гледамо цртани или играни филм о Крцку Орашчићу и заборављамо на то да књига има свој сиже и да је пуна непоновљивих детаља и епизода које у уметности екрана нису искоришћене. Још једно Хофманово дело које веома добро иде уз зимски одмор су Авантуре новогодишње ноћи.

Ако желите топлину узмите књигу Мало сунца у хладној водиФрансоа Саган. Прича о првој љубави у кратком поетском роману Саган омогућиће вам да осетите лето. Од француских аутора вреди се упознати, ако још нисте упознати, с Патриком Модијаном, који је ове године добио Нобелову награду за књижевност. Кафе изгубљене младостии Незнанкесу заиста врло добре књиге.

На крају, желим да препоручим књиге пољске списатељице Јоане Хмелевске. То су весели кримићи и лако штиво. Моја омиљена књига коју је она написала јесте Шума. Ако никад нисте чули за њу, почните од хита Све црвено."

Желим вам пријатно новогодишње и Божићно читање!

Ана Фјодорова,