Ансамбл "Игор Мојсејев" завршио у Бечу европска гостовања

13-12-2014 12:22:57 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Прослављени Државни ансамбл народних игара "Игор Мојсејев" завршио је у Бечу своја европска гостовања.

"Мађарску је ансамбл посетио 15. пут, док у Аустрији нисмо били 40 година. То је огромна пауза. Наш је задатак да нас се подсете", - рекла је новинарима уметнички руководилац ансамбла, народни уметник РФ Јелена Шчербакова.

И у Србији ансамбл дуго није био – од 1978. године. За данашње гостовање припадници ансамбла су припремили ново дело – српску игру, која је постављена већ после смрти Игора Мојсејева, оснивача Државног ансамбла народних игара, који је био на челу тог ансамбла од 1937. године све до своје смрти 2007. године. То је био огроман успех - онакав, какав је био и раније по читавом свету, - рекла је Шчербакова. У Мађарској ансамбл је имао 6 концерата. На крају гостовања био је наступ у бечкој концертној дворани Штатхале. Програм првог оделења је обухватао класична дела кореографије Мојсејева – руску игру "Лето", калмичку игру, краковјак, свиту молдавских игара, старински градски кадрил, чувену "Јабуку". Друго оделење је садржало балет "Ноћ на голом брду", који је Мојсејев створио према мотивима Гогољевих дела на бази украјинских игара.

Шчербакова је изјавила да ансамбл сматра својим главним задатком очување кореографске баштине свог оснивача, који је оставио око 200 кореографских дела. "Наш је задатак да их изнесемо на позорницу да их нико не заборави. Да би седма генерација мојсејеваца, која је данас на позорници, све то знала и могла да пренесе даље", - рекла је уметнички руководилац.

Она је додала да је ансамбл био и остао ван политике. "Украјинске игре играмо као што смо их играли и раније, исто тако играмо грузијске игре, не реагујемо на политику. Ниједан народ не жели рат", рекла је Шчербакова.