Прозрење УН и стари страхови Кијева

16-12-2014 12:42:27 | | Глас Русије/ vostok.rs |

_
Управа УН за људска права објавила је необичан реферат. Сада за оно што се дешава у Украјини оптужују само Русију – што је већ само по себи достигнуће – говори се о злочинима Кијева. Не признати очигледно постало је немогуће и о кршењима људских права ипак је морало да се каже. О томе да гине све више људи такође.

Поменуто је и то да више од 5 милиона грађана Украјине на истоку земље остаје без социјалне подршке. Вероватно је било толико тешко отпужити за то Русију да су аутори реферата решили да срамежљиво претпоставе да одговорност за то може да лежи на плећима безбедносних органа. Поменути су и случајеви гађања стамбених четврти, који до данас нису истражени.

У Кијеву се нису збунили и чак нису ни помислили да одступају од већ уобичајеног начина мишљења. Премијер Арсениј Јацењук је пустио машти на вољу и изјавио да Русија жели да нападне Украјину. Очигледно сталне фотоморгане митских руских трупа на истоку нису прошле узалуд – постало је практично добар тон видети у источном суседу смртну опаснсот. Уз то то је оно што ће створити за земљу врло успешан лик жртве који погодује томе да се тражи од Запада новац и свемогућа, војна подршка. Вероватно је управо тако размишљао Јацењук, који је изразио уверење да Украјини треба да помаже читав свет.

Европска комисија се штрецнула и рекла: а како реформе, договарали смо се да ће новца бити када у земљу буде ред. На то је Јацењук нашао контрааргумент – Украјина је изгубила десети део своје индустрије и 20% економије. Криве није требало дуго тражити.

Испада да је несрећна Украјина чиста и невина. Грувају гранате, гину људи, руше се куће, нестаје грејања и струје. Ситуација је већ толико критична да чак УН нису успеле да је игноришу. Али Кијев скоро да није приметио. Једино што је МИП истакао да иформација није проверена. Па и коме је то сада занимљиво – судећи по свему мржња према Русији још није исцрпљена, зато у догледној будућности украјинске власти тешко да ће започети да уводе ред у својој земљи.

Марија Иванова,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут