Сеул није спреман да подели Олимпијаду са Токијом

11-01-2015 12:17:04 | | Глас Русије, фото: AP/David Goldman/ vostok.rs |


Нова правила МОК омогућавају да се део такмичења одржава у суседним земљама. Раније су се у штампи појавиле претпоставке да Јужна Кореја може да пренесе у јапански Нагано такмичења у санкању, бобу и скелетону. Ипак председница Јужне Кореје Пак Кин Хе је изјавила да њена земља, која треба да буде домаћин Зимске олимпијаде 2018. не планира да искористи ту могућност.

Према имишљењу Ине Пак, предавача Универзитета страних језика Хангук, у основи ове одлуке у многоме лежи историјска прошлост две земље:

- У Јужној Кореји до данас је живо сећање на тежак период јапанске колонизације. Уз то Јужна Кореја је тако дуго чекала ову олимпијаду, да грађани земље једноставно нису спремни да је поделе са Јапаном. Влада Јужне Кореје сугурна је у то да бирачи нису спремни да то позитивно приме. Владајућа странка се с пажњом односи према мишљењу својих бирача, схватајући да тако велике и значајне манифестације као што је олимпијада веома утичу на расположење грађана. Несумњиво сви се надају у побољшање корејско-јапанских односа, али на данашњи дан ови односи су далеки од идеалних.

Иницијативу МОК-а је назвао ефикасном и прогресивном могућношћу за будући Олимпијски покрет и председник организационог комитета за одржавање Олимпијаде у јужнокорејском Пјонгчангу Чо Јан Хо. Он је истакао да су за Сеул неприхватљиве предложене измене у актуалним околностима. Политички аспекат, наравно, присутан је, истиче стручњак за Јапан ИДВ РАН Виктор Пављатенко:

- Мада, несумњиво, много тога зависи од личности шефа државе. Када је у Јужној Кореји 2002. године био други председник, првенство света у фудбалу је ипак било подељено: тада су се такмичења први пут одвијала истовремено на територији две земље. Мада су прво Јапан и Јужна Кореја претендовале одвојено на право организације светског првенства у фудбалу. Како се не би усијавали и тако напети односи између две земље, конгрес ФИФЕ је донео заиста ”соломонско решење”, ујединивши пријаве. Али данас је ситуација мало другачија, искомпликована територијалним споровима. Офанзивни став Абеа који позива да се више памте достижења јапанске империје, несумњиво брине корејску страну. Она изражава забринутост поводом могућег препорода јапанског милитаризма. Вероватно то утиче на прихватање одлука и по другим питањима, и олимпијски сиже није изузетак.

Међутим, у целини за Олимпијски покрет иницијатива да се део такмичења одржава у суседним земљама може да буде врло корисна. Према мишљењу почасног председника Олимпијског комитета Русије Виталија Смирнова, који је најдуже од свих — више од 40 година — члан МОК, она ће бити тражена:

- Посебно се то тиче зимских видова спорта, зато што одржавање свих зимских такмичења има одређену специфику: она се обавезно одвијају на снегу и леду. Већина азијских земаља не располаже таквим могућностима, зато велики део зимских шампионата одвија се у Европи. Мада овде постоји специфика. На пример, Финска је земља са дугим традицијама у зимским видовима спорта. Али пошто нема планина, Финска не може да организује такмичења у спусту и велеслалому. Зато изјава Хелсинкија о томе да ће део такмичења бити одржан у суседној Норвешкој сасвим је умесна. Нова иницијатива МОК може да буде тражена и за летње Олимпијске игре. У многим случајевима, када у граду нема велике водене површине, такмичења се одвијају на обали. Тако да не треба сумњати да ће нова иницијатива бити тражена.

Према речима председника организационог комитета за одржавање Олимпијаде у Пјонгчангу, Чо Јан Хо, сва такмичења у овкиру зимске Олимпијаде 2018. године и Паралимпијаде ће бити одржана у Републици Кореји, као што је и планирано. У контексту измена које се разматрају у организацији Олимпијаде-2018, изјава председника организационог комитета је прво званично одбијање да се подели одржавање Игара са другом земљом.

Татјана Хлоњ,