Балет Маријинског театра ће наступити за Божић у Баден-Бадену

03-01-2015 04:39:28 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Балетска трупа Маријинског театра ће божићних дана наступити у Баден-Бадену са великим програмом. Гледаоци у Немачкој ће упознати балете „Рајмонда“, „Лабудово језеро“, „Крцко Орашчић“ и три једночинке.

Како саопштава позориште, приредбе ће се давати од 21. децембра на позорници највећег концертно-позоришщног комплекса Немачке и једног од највећих у свету Festspiel Haus, који је опскрбљен најновијом техником.

Према речима руководиоца балета Фатејева, гостовања су интересантна тиме, што ће се давати балет „Рајмонда“, који се никада није давао приликом гостовања, и то углавном због тога, што је то опширна приредба са више извођача. Осим тога, у њој учествују деца и много мимичара. Наш учитељ Игор Петров је давно отишао у Баден-Баден ради проба с месним уметницима и децом која учествују у приредби да би их припремио за наш долазак. „Рајмонда“ није тако позната као што су „Лабудово језеро“ и „Крцко Орашчић“, истакао је руководилац балета.

Балет „Рајмонда“ Александра Глазунова у кореографији Мариуса Петипаа ће 21. децембра отворити наступе Маријинског балета. Главну партију ће изводити солисткиња балета Викторија Терешкина, њени партнери су Владимир Шкљаров и Јуриј Смекалов.

Према речима вршиоца функција руководиоца балетске трупе, балет је интересаетан, али веома сложен, за балерину је он једна од најтежих класичних приредаба, у којој има огроман број варијација, све су различите, засноване на школи класичне игре с израженим мађарским карактером.

Немачки колеге, који нас примају, одушевљено су нам саопштили да је „Рајмонда“ изазвала такво интересовање да су улазнице биле распродате првих недеља продаја. Приредба ће се демонстрирати само један пут. У Баден-Бадену већ имамо своје сталне обожаваоце, који сваке године долазе из Швајцарске, Италије и других градова Немачке да би гледали представе Маријинског театра, - рекао је Фатејев.

Следећа два дана санкт-птербуршка трупа ће изводити „Лабудово језеро“ где наступају Јекатерина Кондаурова, Тимур Аскеров, Константин Зверев.

На сам дан Божића 25. децембра и два следећа дана ће бити демонстиран „Крцко Орашчић“ Чајковског у кореографији Василија Вајнонена.

Крајем гостовања, 27. децембра, како је испричао руководилац балета, биће одржан гала-концерт, који се обично састоји од три дела. У његовом оквиру ће бити демонстриране три једночинке, међу којима је признато ремек-дело Баланчина „Шкотска симфонија“ са музиком Менделсона, балет „Инфра“, кореографија Вејна МакГрегора и „Кончерто DSHN Алексеја Ратманског, постављен са музиком Другог клавирског концерта Шостаковича.

У Баден-Баден балетска трупа увек иде са оркестром, али се неке приредбе према жељи власника права изводе уз фонограм.